Двата основни сорта петрол продължават да се движат в посока

...
Двата основни сорта петрол продължават да се движат в посока
Коментари Харесай

Цените на петрола продължават да се понижават и в края на седмицата

Двата съществени сорта нефт не престават да се движат в посока към намаляване за втора поредна сесия. Във вторник цените на петрола се покачиха до най-високото си равнище от октомври, само че в петък, целият растеж следен от началото на седмицата към този момент е подравнен.

Стойността на майските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures е на равнище от 85,30 $ за барел, което е с 0,48 $ (0,56 %) под цената при затваряне на предходната търговия. В четвъртък договорите за този вид поевтиняха с 0,17 $ (0,2%) до 85,78 $ за барел.

Фючърсите за петрола вид WTI на нюйоркската борса NYMEX се котират на равнище от 80,60 $ за барел, понижавайки се с 0,47 $ или 0,58 %. При затваряне на предходната търговия договорите за WTI спаднаха с 0,2 $ (0,3%) до 81,07 $ за барел.

Пазарът реагира на сигналите за спад на индустриалния бранш в еврозоната и усилването на щатския $, означават от Market Watch. Освен това някои от играчите на пазара са предпочели да се възползват от облагите след ралито на пазара при започване на седмицата.

Индустриалният PMI в еврозоната, изчислен от HCOB и S&P Global, пада до 45,7 пункта през март от 46,5 пункта през февруари. Консенсусната прогноза на специалистите предполагаше нарастване на индикатора до 47 пункта. Стойност на показателя под 50 пункта демонстрира спад на интензивността в индустриалния бранш.

Понижението на цените на петрола е обвързвано и със усилването на $, който в четвъртък нарастна след потвърждението на Федералния запас за понижаване на базовата рента със 75 базисни пункта през 2024 година, макар че прогнозите за идващите две години демонстрират, че процентът ще бъде на по-високи равнища от предстоящите по-рано.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР