Дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Георги Иванов е приет в

...
Дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Георги Иванов е приет в
Коментари Харесай

Български ученик от СМГ приет сред малцина да учи в Харвард

Дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Георги Иванов е признат в най-престижните университети в света - Харвардския, и ще стартира следването си от есента. Добрата вест отбелязва на страницата във Facebook и американското посолство у нас.

За огромното предизвикателство младежът се готви повече от година със своя наставник Луис Ломели - американски жител, който живее в България от години, някогашен доброволец в Корпуса на мира на Съединени американски щати сред 2011-2013 година, създател и шеф на организация за младежко развиване Vox Tua и интернационален американски лагер Camp Golden Gate.

Георги схваща, че е признат в влиятелния университет на 7 април. Той е измежду малцината утвърдени претенденти да продължат в влиятелното висше учебно заведение.

Според всички разбори това е годината с най-труден банкет в историята на Харвард. През предходната година са кандидатствали общо 40 248 души, от тях са признати 2015, което е 5% от всички подали документи. През тази година в Харвард са кандидатствали 57 000 души от целия свят, като утвърдените са едвам 1968 души или 3,4%. Този факт прави Георги и неговия наставник още по-доволни от високия триумф, който са постигнали.

По думите на Георги този триумф е резултат от години твърдоглав труд и старания, положени освен от него, само че и от неговото семейство, другари, учители и наставници. Когато не се състезава в шампионати по физика и не организира научни проучвания, Георги преподава естествени науки на 700 възпитаници от разнообразни краища на България като доброволец по план, иницииран от американеца Луис Ломели и подсилен от посолството на Съединени американски щати.

" Един от най-въздействащите уроци, които научих, е смисъла на менторството ", споделя Георги и споделя:

" Да преподавам на всички тези младежи ми донесе най-голямата наслада. До момента аз имах ментори. С преподаването съумях да върна жеста, като аз самият стана наставник на други и вдъхновя родители, учители, шефове и възпитаници да възприемат и поддържат менторските действия като основни за бъдещето на просветителна система в България. "

Георги споделя, че се надява да продължи да учи физика и в последна сметка да способства за своята общественост посредством просвета и нововъведения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР