Двамата кандидати за еврокомисари, които трябва да си поделят ресора

...
Двамата кандидати за еврокомисари, които трябва да си поделят ресора
Коментари Харесай

След допълнително препитване одобриха двама нови еврокомисари

Двамата претенденти за еврокомисари, които би трябвало да си поделят ресора на мястото на Франс Тимерманс прескочиха летвата. След като през вчерашния ден се провалиха на устния изпит в комисиите се наложи да дават отговор и документално на въпроси и този път бяха утвърдени.

Нидерландецът Вопке Хукстра и словенецът Марош Шефчович ще дават отговор надлежно за въпросите на климата и за Зелената договорка. Ресорът на Тимерманс в действителност беше разграничен откакто той напусна, с цел да се включи в изборите в Нидерландия.

Вижте още в директното включване специфичните ни пратеници в Страсбург Петър Георгиев и Михаил Врабчев.

В решителна седмица за бъдещето на европейския климат двама претенденти получиха утвърждение да поддържат курса на Европа към зелено бъдеще. След оставката на Франс Тимерманс през август Вопке Хустра и Марош Шефчович ще продължат работата му в Европейската комисия. Това обаче се случи след извънредно дълги разисквания и сложни договаряния. Двамата даже бяха принудени да дават отговор документално на въпроси, с цел да завоюват поддръжката на депутатите.



До късно в понеделник 48-годишният Хукстра защитаваше кандидатурата си за комисар по климатичните въпроси. Бившият външен министър на Нидерландия даде обещание да помогне на Европа да понижи чистите си излъчвания на парникови газове с най-малко 90 % до 2040 година. Изслушването му напълно не мина безпрепятствено, като някои депутати показаха подозрения поради предходната му работа в интернационална нефтена и газова компания. Но Хукстра изложи амбициозни проекти за енергийния бранш.

" Трябва най-сетне да прекратим дотациите за изкопаеми горива, които съгласно мен са анахронизъм и контрапродуктивна мярка за енергиен преход. Ето за какво бих желал да работя в тясно съдействие с комисар Джентилони, с цел да напреднем с Директивата за данъчно облагане на силата в Съвета. Но прекомерно добре знам какъв брой мъчно може да бъде да се промени данъчната политика ", изясни Вопке Хукстра - претендент за еврокомисар по въпросите на климата.

Климатичните цели бяха затвърдени във вторник и от Марош Шефчович, който поеме отговорността за Зеления пакт. Според словашкия еврокомисар зеленият преход е единственият късмет на европейците за чист въздух, здравословна храна и устойчива сила.

“Нашата роля е да подсигуряваме, че жителите виждат, че изгодите доста надвишават минусите. Ето за какво е неотложно да изпълним почтен и обществено обективен преход, който не подценява и изоставя никого. Затова решенията, които вкарваме, би трябвало да бъдат налични и на налични цени. Те би трябвало да работят за всички, в това число за най-уязвимите ", посочи Марош Шефчович - изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

Критики към Шефчович също не липсваха. Депутати повдигнаха вежди поради връзките му с проруския някогашен министър председател на Словакия Роберт Фицо, който завоюва парламентарните избори в събота. Шефчович побърза да ги увери в поддръжката си за Украйна, като подсети, че президентът Зеленски персонално му е връчвал премия. След двудневни договаряния едвам тази заран двамата претенденти получиха зелена светлина за новите си функции. Окончателното им гласоподаване следва в четвъртък.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР