Двама зам.-министри на правосъдието са подали сигнали до прокуратурата още

...
Двама зам.-министри на правосъдието са подали сигнали до прокуратурата още
Коментари Харесай

Сигнали за търговия с документи за българско гражданство в ДАБЧ имало още през 2014 г.

Двама зам.-министри на правораздаването са подали сигнали до прокуратурата още през 2014 година за търговия с документи за българско поданство, като още тогава прокуратурата е открила нередности.
 Каракачанов е в основата на продажбата на поданство, твърди Катя Матева  Сименов подал сигнал против ДАБЧ, само че първо го съветвал със  Корупцията в ДАБЧ била най-сериозният случай в новата ни история
Петко Петков изясни, че през същата година от Върховната административна прокуратура създали инспекция. 

След това направих всичко допустимо да осведомяваме и основния прокурор, и вицепремиера, в чийто сектор попадаше Държавната организация за българите в чужбина, и Инспектората на Министерски съвет. В последна сметка нито един от тези сигнали не докара до нещо значително, тъй като схемата явно е траяла, сподели пред БНР Петков, който е зам.-министър в служебното държавно управление на Георги Близнашки и във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Според него тогава не е имало политическа воля следствието да бъде доведено до край. 

Проверката през 2014 година е посочила, че чужденци са придобивали удостоверения за български генезис, без да имат подобен.

Петков даде образец с чужденец от арабски генезис. " С очите си съм виждал уверение на разположение, което най-малко на фотографията надалеч не изглеждаше от български генезис, а по-скоро от арабски ", сподели той.

„ По концепция на закона, това уверение е задоволително, с цел да получиш българско поданство. Факт е обаче, че доста удостоверения, към оня миг, а евентуално и по-късно, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а само, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „ Аз съм от български генезис “, което значи, че по този начин се отваря вратата за доста лица, които нямат право да получат българско поданство по омекотен ред, да го създадат “, акцентира Петков.

Той добави, че няма доказателства за вземани подкупи, само че корупцията остава единственото допустимо пояснение. 

Според него актуалната акция против ДАБЧ има разнообразни претекстове от тези да се разкрие корупционна скица. 

Петков изложи и част от установените нередности в отчета на ВКП от 2014 година

В този отчет на ВКП, доколкото си припомням, а аз си припомням ясно, се отбелязваше, че голям брой претенденти за поданство и най-вече тези, които не разполагаха за документи за произхода си, бяха дали един и същи адрес за преписка в България. И този адрес беше адресът на централата на Вътрешна македонска революционна организация . Това иде да покаже, че тази партия да има ползи в поданството, въпреки тя да не го отхвърля въобще, съобщи Петков.

" Ние направихме всичко, което можахме, сезирахме прокуратура, институции. Единствено Народното събрание направи краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява за какво българите зад граница имат пречки в придобиването на поданство. И отбивахме офанзиви за какво саботираме процесът на придобиване на поданство. Не можем да накараме прокуратурата да проверява, ние можем единствено да я сезираме. Нямаше политическа воля тогава да се проверява тази скица ", сподели още той.

" Ситуацията в ръководещата коалиция, най-малко на мен като жител, ми наподобява такава, че би трябвало да се обезпечи балансьор сред господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от " Обединените патриоти ", е най-възможния балансьор, а всички погледи сега поради това следствие са ориентирани към него. Напълно е допустимо посредством това следствие да не се търси откриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на взаимозависимост ", разяснява някогашният зам.-министър.

Зам.-министърът на правораздаването в кабинета на Пламен Орешарски Илия Ангелов също разгласи, че е подавал сигнали за нередности в ДАБЧ.

Той изясни, че откакто е оглавил Съвета по българско поданство, е забелязал скока на укази, издадени за български жители.

„ През 2001 година са издадени общо 940 указа, през 2009 година стават 8911, 2010 година – 14 828, 2011 година – 18 319, 2012 година – 17 000, и 2013 година падат на 7701 ”, посочи Ангелов пред bTV, като добави, че усещане му е направила и непълната документи. 

Той посочи същите наблюдения за нередности като Петков по повод на представяните доказателства за български генезис, което ставало с нотариално заверена декларация за българско съзнание. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР