Двама швейцарци - Андре Боршберг и Бертран Пикард, направиха невъзможното

...
Двама швейцарци - Андре Боршберг и Бертран Пикард, направиха невъзможното
Коментари Харесай

Уникалният Солар Импулс: захранван само от слънцето

Двама швейцарци - Андре Боршберг и Бертран Пикард, направиха невъзможното допустимо и станаха първите хора в история на човечеството, осъществили околосветска обиколка със захранван от възобновими източници аероплан.

Захранваният единствено от слънчева сила аероплан Солар импулс-2 обиколи Земята през 2015 – 2016 година Обиколката им продължи 16 месеца, включваше 17 стадия с общо разстояние от към 42 хиляди километра, прекосяване през четири континента, три морета и два океана.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОБИКОЛКАТА

Идеята за Солар подтик идва на Бертранд Пикард след първото околосветско странствуване с балон, което реализира дружно с Брайън Джоунс през 1999 година След като осъзнава, че неналичието на гориво е можела да провали неговото премеждие, той си дава обещание да обиколи още веднъж света, без да употребява никакво гориво и замърсяващи излъчвания.

"Слънчев импулс-2 " кацна в Кайро, на крачка от края на околосветската си обиколка

Самолет, задвижван от слънцето, съвсем обиколи света

Започна най-трудният стадий в околосветската обиколка на слънчевия аероплан

През 2002 година Пикард отива в Съединени американски щати, с цел да се запознае на място с проучванията, свързани със слънчева сила, както и да разиска концепциите си със експерти по авиация. Всички го окуражават да предприеме предизвикването да обиколи земята със аероплан, пилотиран от човек и употребяващ единствено слънчева сила.

След това Бертранд Пикард беседва с академик от Конфедералния софтуерен институт в Лозана (ЕПФЛ), където се съгласяват да проведат изследване за осъществимостта на подобен полет. След като съумява да притегли към ръководството на плана инженера и боен водач Андре Боршберг, Пикард афишира формалното начало на Солар подтик на 28 ноември 2003 година

След няколко сполучливи дневни полета на Солар подтик 1 (HB-SIA), екипът на плана се изправя пред най-голямото тестване в историята на авиацията: първият нощен полет, сбъднат с сила, добита единствено от слънцето.

Намерението носи и едно мощно обръщение: новите технологии са извънредно значими за намаляването на зависимостта на хората от изкопаемите горива и за опазването на околната среда.

За да бъде сполучлив, плануваният на 7 и 8 юли 2010 година полет би трябвало да продължи най-малко 24 часа. Андре Боршберг съумява да лети със самолета в продължение на 26 часа, а полетът е наблюдаван от няколко милиона души онлайн в интернет.

Пред 2012 година Солар подтик 1 (HB-SIA) реализира немислимото до тогава, като каца на различен континент. Разделен на седем дистанции с обща дължина 6 000 км, първият в света изцяло захранван от слънчева сила междуконтинентален полет е сбъднат от редуващите се в едноместната кабина Бертранд Пикард и Андре Боршберг.

По покана на краля на Мароко Мохамед VI и с семейството на Мароканската организация за слънчева сила (МАСЕН), Солар подтик 1 (HB-SIA) си проправя път през мароканската пустиня, рекламирайки упоритостите на кралството за амбициозна слънчева стратегия: строителство на най-голямата в света термо-слънчева енергийна централа.

Официалното показване на Солар подтик 2 (СИ2) е през март 2014 година, а година по-късно стартира околосветския му полет.

За да се реализира начинанието, са употребявани разработки на Kokam за нарастване на енергийната преносимост в литиево-полимерните акумулатори, както и новаторско лепило на Solvay химическа непоклатимост.

Тези нововъведения разрешават генерираната допълнително сила да се съхранява и употребява през нощта, без да се покачва тежестта на самолета, както и да се увеличи броят на циклите за зареждане и разреждане на батериите, правейки ги по-качествени. Стабилизирани със заземителна изолираща пяна с 40% по-малко пори, създадена от Covestro, батериите работят в следена температурна среда, без да се позволяват температури под -20°C. Пяната се употребява и в пилотската кабина, предпазвайки водачите от екстремалните температури поради неналичието на климатична апаратура.

Солар подтик 2 си набира сила от слънцето денем посредством 17 248 слънчеви панела на крилете си и се движи през нощта със съхранената сила.

Соларните кафези на SunPower, които са дебели единствено 135 микрона (колкото човешки косъм) са покрити с УВ-защита и водонепропусклив пласт, възложен от компания Solvay. Въпреки това те сформират комплект, който предлага най-хубавото съответствие тегло – качество на пазара. С 22,7% успеваемост, те са по-ефективни от общоприетите панели употребявани в семействата (разполагащи с 6% ефективност).

Повечето термомотори работят при 30% успеваемост, до момента в който Солар подтик 2 (СИ2) употребява новаторски електрическите мотори, които доближават 97% успеваемост. Това е реализирано посредством отрязване на моторните магнити на части и прецизното им слагане, с цел да се понижат по едно и също време тежестта и загубата на сила.

Специално създадена смазочна течност от Solvey понижава триенето в моторите. Ако един мотор откаже, интелигентната технология на Omega разпределя силата сред останалите мотори, тъй че да се резервира салдото на самолета.

Размахът на крилете на Солар подтик 2 е колкото този на Боинг 747, само че слънчевият аероплан тежи едвам 2 300 кг, което е колкото един редови седан. Ултра лекият дизайн се базира на композитен материал, създаден за производството на яхти, както и на карбонови нишки от Decision, които за първи път в историята могат да се създават в серийно произвеждане.

Самолетът е направен от карбонови „ сандвич “ панели, които са създадени посредством съдействие сред Конфедералния софтуерен институт в Лозана и новаторската старт-ъп компания North TPT.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР