Двама руснаци са избягали с лодка в Аляска, седмици след

...
Двама руснаци са избягали с лодка в Аляска, седмици след
Коментари Харесай

Двама руснаци акостираха в Аляска, бягайки от мобилизацията

Двама руснаци са избягали с лодка в Аляска, седмици откакто Владимир Путин разгласи частична готовност, а стотици хиляди емигрираха, с цел да се спасят от военна работа. Двама американски сенатори потвърдиха, че съветските жители са подали молба за леговище в Съединени американски щати.

Руснаците са пристигнали на остров Сейнт Лорънс, който се намира в Берингово море, на към 65 км от крайбрежията на Русия. Американското министерство на външните работи заяви, че съветските жители са били изпратени в Анкоридж за инспекция.

Според административен чиновник, представен от локален американски новинарски уебсайт, двамата са споделили, че са отплавали от съветския град Егвекинот в Североизточна Русия.

Инцидентът демонстрира, че " съветският народ не желае да се бори в нападателната война на Путин против Украйна ", разяснява е сенаторът от Аляска Дан Съливан. " На второ място, поради близостта на Аляска до Русия, нашият щат ще играе жизненоважна роля в обезпечаването на националната сигурност на Америка ", сподели още Съливан.

Защита за границите на Аляска?

Сенатор Съливан е декларирал още, че предизвиква граничните патрули да " изготвят проект за деяние, ако повече руснаци се опитат да избягат през Беринговия пролив към Аляска ". Губернаторът на Аляска Майк Дънлийви, от своя страна, споделя, че не чака сериозна бежанска вълна. " Не чакаме непрестанен поток от хора. Нямаме индикации, че това ще се случи, тъй че това може да е изолиран случай ", показва губернаторът.

Стотици хиляди руснаци към този момент избягаха от Русия, откогато беше оповестена частичната готовност. Повечето обаче избират по-близки дестинации като Финландия и Казахстан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР