Руски космически кораб с двама космонавти, американски астронавт се скачи на космическата станция

...
Двама руски космонавти и астронавт от Съединените щати се скачиха
Коментари Харесай

Двама руски космонавти и астронавт от Съединените щати се скачиха с Международната космическа станция (МКС), след като излетяха от космодрума Байконур в Казахстан на фона на бушуващо напрежение между Москва и Вашингтон за нахлуването в Украйна.

Руската космическа агенция Роскосмос съобщи, че космонавтите Олег Кононенко и Николай Чуб и американският астронавт на НАСА Лорал О’Хара са излетели в петък на борда на космическия кораб Союз МС-24.

Екипажът се скачи на МКС три часа по-късно, в 18:53 GMT, съобщи руската космическа агенция.

В орбиталната станция триото ще се присъедини към екипажа от трима руснаци, двама американци и един японец, заедно с представител на Европейската космическа агенция.

МКС остава рядко място за сътрудничество между САЩ и Русия, чиито връзки се разпаднаха, след като Москва отприщи офанзивата си в Украйна миналата година.

Руският Кононенко намекна за обтегнатото геополитическо напрежение по време на пресконференция преди полета в четвъртък, като каза, че „за разлика от земята“ космонавтите и астронавтите се грижат един за друг в космоса.

„Ние се чуваме и разбираме взаимно и сме много чувствителни към отношенията си“, каза той. „Ние винаги се грижим един за друг.“

О’Хара от САЩ похвали „наследството“ на станцията и каза, че тя е обединявала страните.

„Пристигането на трима нови членове на екипажа към съществуващите седем души, които вече са на борда за Експедиция 69, временно увеличава населението на станцията до 10“, каза НАСА, след като Союз се скачи с МКС.

Планира се Кононенко, 59, и Чуб, 39, да прекарат една година на МКС, докато О'Хара, 40, трябва да прекара шест месеца на борда. Това беше първата мисия в космоса за О’Хара и Чъб.

Командирът на мисията Кононенко е на петото си пътуване до орбиталната космическа станция.

До края на едногодишния си престой Кононенко ще постави нов рекорд за най-дълго време в космоса, повече от хиляда дни.

Чуб каза, че пътуването до космоса е негова „детска мечта“ и той е посветил „целия си живот“ на постигането на тази цел.


Изстрелването в петък беше първото от Русия след загубата миналия месец на руския модул Луна-25, който се разби на повърхността на Луната след инцидент по време на маневри преди кацане, в голям срам за Москва.

Мисията Луна-25 имаше за цел да отбележи завръщането на Русия към независимо изследване на Луната в лицето на финансови проблеми и корупционни скандали и нарастващата изолация от Запада на фона на войната срещу Украйна.

Москва за последен път приземи сонда на Луната през 1976 г., преди да се откаже от изследването на Луната в полза на мисиите до Венера и изграждането на космическата станция Мир.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР