Двама полицаи от Стара Загора са временно отстранени от длъжност

...
Двама полицаи от Стара Загора са временно отстранени от длъжност
Коментари Харесай

Двама полицаи са временно отстранени след гонката в Стара Загора

Двама служители на реда от Стара Загора са краткотрайно отстранени от служба поради преследването, приключило със гибелта на 58-годишния някогашен републикански първенец по битка Пламен Пенев, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Заради случая от 30 декември 2023 година в ОДМВР–Стара Загора са разпоредени две инспекции. На база на открити данни за тежки нарушавания на служебната дисциплинираност в днешния ден бяха формирани дисциплинарни производства по отношение на двама чиновници. Младшите инспектори от Първо и Второ районно управление (на МВР) в града ще бъдат краткотрайно отстранени от служба до привършване на инспекциите, прецизират от вътрешното ведомство.

Дъщерята на починалия при полицейската гонка Пламен Пенев описа, че той не е бил конфликтна персона, склонна към експанзия и не е носил оръжие. И упрекна органите на реда, че са пребили татко й. Междувременно обаче стана ясно, че той е бил наложително настаняван в психиатрия през 2022 година и от този момент е работил на специфичен режим. На този декор от синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи приканиха за незабавна промяна от страна на Министерство на вътрешните работи, показва Българска национална телевизия.

Семейството на Пламен Пенев към момента търси отговор на въпроса какво тъкмо се е случило. Той постоянно посещавал въпросната бензиностанция, където пиел кафе и разхождал кучето си, защото живеел наоколо. 

" Баща ми е добър човек. Той заобикаля всевъзможни конфликтни предпоставки. Нямаме пояснение за дейностите на служителите на реда. Аз не знам дали задачата на татко ми е била да избяга от тях или да се прибере. Може единствено да предлагаме. От всички свидетелски фрагменти ние експанзия и свирепост виждаме единствено от служителите на реда. Никъде от татко ни ", сподели Борислава Пенева.

Според юриста на фамилията сигналът, подаден на 112, би трябвало да се огласи, с цел да се разбере истината към случилото се.

" За мен главният въпрос е за какво не се огласява сигналът към телефон 112. Ако имаме текста на диалога, който е извършен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож ", разяснява бранителят Емануил Йорданов.

Зам.-шефът на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Илия Кузманов пък изясни, че служителите на реда са имали боди камери и оттова също ще има информация. От СФСМВР са уверени, че сътрудниците им не са има ли за цел сходен край.

" Много се надявам този нормативен нихилизъм да не се извършват разпоредби на полицията да спре, тъй като всякога, когато това се случи, оставяме нещата на случайността. При една гонка постоянно съществува детайла на случайността ", разяснява още Илия Кузманов.

Шампионът по битка Пламен Пенев се е лекувал, споделя щерка му Борислава, без да прецизира обаче каква е била поставената диагноза. Семейството му отхвърля версията във съдбовната нощ той да е бил несъответстващ. Според редица издания диагнозата му е била параноидна шизофрения.

" Той си има лекуване. Взима си лекарства. Самото нещо, че татко ни стопира на червен светофар. Той заобикаля и удара на патрулката. Според вас на кого положението е устойчиво и на кого не. Девет патрулки провеждат против един невъоръжен. Беззащитен ", споделя Борислава Пенева, представена от Българска национална телевизия.

Оказва се, че починалият след гонката с полицията е бил настаняван наложително в психиатрия. Пенев е работил като вулканизатор в рудник " Трояново " на Мини Марица-Изток. По сигнал на неговите сътрудници в края на 2022 година е откаран наложително в болница.

" Държа се несъответстващо. След това аз съм изпратил медицински екип с кола за спешна помощ. Той отхвърли да се качи и сме алармирали полицията. Те спомагаха, качиха го в полицейската кола и го закараха в психиатиричната клиника в Раднево ", изясни шефът на рудник " Трояново-Север " Стойко Башалов.

Пенев прокиснал два месеца в психиатрията. След това се върнал на работа. Работодателят му твърди, че е сезирал институциите.

" Дадоха ни отговор, че лицето е работоспособно и не е за освидетелстване с ТЕЛК ", добави Башалов.

Пенев останал на работа като минал на специфичен проект поради психологичното му положение. Трябвало да работи постоянно в екип и без достъп до принадлежности.

" Всички служащи го знаят, че има психологични отклонения. Има моменти, в които не си пие медикаментите и си приказва самичък, само че те са привикнали с това ", акцентира Стойко Башалов.

Според синдикатите казусът в Стара Загора демонстрира, че би трябвало незабавна промяна в Министерство на вътрешните работи от страна на Народното събрание във връзка с визията за тактиката за сигурност и надграждането на полицейската подготовка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР