Двама от любимите герои от българския фолклор се завръщат в

...
Двама от любимите герои от българския фолклор се завръщат в
Коментари Харесай

Излиза Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа

Двама от обичаните герои от българския фолклор се завръщат в над 300 познати и непознати описа в „ Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа ”.
„ Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа ” (изд. „ Сиела ”) – най-пълната сбирка от истории за двамата герои, в миналото издавана у нас, излиза в илюстрирано издание по книжарниците. С над 300 анекдота за двама от най-любимите герои от българската фоклорна традиция, събрани и преразказани от Слави Ганев, и изумителните илюстрации на Дамян Дамянов, книгата е празненство на хумора и класическия български роман.
Кой не е чувал за Хитър Петър? Или Итар Пейо, или следващата от всички разновидности на обичания на генерации воин, за който от 400 години се натрупат истории в златната книга на българския фолклор. Пословичните му ловкост и съобразителност постоянно съумяват да го измъкнат от какви ли не заплетени обстановки – а постоянно и да разрешат разногласията на неговите съселяни. Но какво би бил Хитър Петър без своя другар, от време на време противник Настрадин Ходжа? Прочут арбитър, влъхва, чиято популярност се носи от Балканите, та чак до Китай.
Запознали се двамата хитреци, сприятелили се, заживели тук и настанали времена на смях: разгромили строгостта на управниците, санкционирали с ловкост скъперниците, оборили фанатиците и мошениците, обезоръжили самата ненавист. Защото хуморът не търпи нищо неприятно и го прокужда далеко.
Двамата герои, за които са разказвани някои от най-забавните анекдоти в българската литература и фолклорна традиция, са вдъхновявали освен създатели и читатели, само че и кино и театрални режисьори, даже оперни композитори. Разказите за тях обаче – постоянно излъчени под джука форма – рядко са записвани, достигнали до нас с помощта на труда на отдадени фолклористи.
„ Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа ” е впечатляващ по размаха и обсега си списък, който черпи информация от над 40 източника, събирани от всички краища на страната. Своеобразно продължение на „ Български национални приказки ” и „ Български национални приказки от Македония ” (изд. „ DejaBook ”), сборникът ни споделя обичани истории, познати от детството, и още десетки други, които в никакъв случай не сме чували преди.
„ Затова едно да е ясно: светът се върти към смеха, от него черпи сили.
И в случай че нещо може да го избави през днешния ден, то това отново ще е смехът! ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР