Двама евродепутати - Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП и Георги Пирински

...
Двама евродепутати - Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП и Георги Пирински
Коментари Харесай

ГЕРБ мълчи подкрепя ли Кьовеши. За БСП румънката е зависима, агресивна и показна

Двама евродепутати - Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП и Георги Пирински от БСП/ПЕС - гостуваха в утринния блок на Българска национална телевизия, с цел да обяснят за какво представителите ни в Европейския парламент не са подкрепили румънката Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор.
 Няма да има благополучен край за тези, които гласоподаваха против Кьовеши  Нито един български евродепутат не поддържа Кьовеши в Комисията по цивилен свободи  Нов основен триумф на Лаура Кьовеши в процедурата за европейски основен прокурор
Кандидатурата на някогашния началник на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) бе изрично предпочетена от европейски топ адвокати и предложена за главуване от Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз. В Народното събрание тя също срещна най-висока поддръжка, само че не получи безапелационна политическа поддръжка от Съвета. Там България е била измежду страните, които са дали своят вот против Кьовеши, стана ясно от обява на " Файненшъл таймс ". В същото време няма данни който и да е от българските евродепутати от двете отраслови комисии да е подкрепил румънката при гласуването в Екологичен потенциал.

В студиото на БНТ Емил Радев по този начин и не даде отговор коя кандидатура би предпочел. Радев е единственият български евродепутат, участвал по време на вота в Комисията по цивилен свободи. Той обаче е заместник-член на комисията и не е имал право на глас, тъй като не е акредитиран да гласоподава вместо някой от сътрудниците си.

И трите кандидатути имат качествата. И тримата имат голям опит, сподели той.

Вместо да отговори кого би подкрепил персонално и каква е позицията на ГЕРБ, Радев се впусна да изяснява какъв брой значима ще е функционалността на европейския основен прокурор. Попитан наново кого поддържа, той още веднъж не уточни избора си:

" Така или другояче , това беше една загадка процедура и в гласуването в Корепер, и в Европейския парламент. Ние направихме всичко допустимо не координаторите да вземат на мрачно решения, а да се гласоподава в комисиите. Така или другояче , резултатите са факт. Европейският парламент даде желанията си, въпреки и с малко.

- Водещ: Вашето желание?

Така или другояче , и тримата претенденти ставаха, само че може би немският не беше толкоз безапелационен, колкото госпожа Кьовеши и господин Бонер. Така или другояче , имаме решение (на комисиите в Екологичен потенциал - б.р.). Оттук нататък ще се водят договаряния и се надяваме в скоро време да имаме назначен европейски основен прокурор. "

Георги Пирински не даде пряк отговор по какъв начин е дал своя вот, само че отговорът му бе сладкодумен. Той уточни, че кандидатурата на франзуцина Жан Франсоа Бонер има три основни преимущества:

" Първото е, че тя е освободена от сянката на политическа взаимозависимост. "  

Пирински съобщи, че за Лаура Кьовеши има съмнение, че тя е политическо предопределение на някогашния румънски президент Траян Басеску.

" Вторият миг, който мощно смущава, са тези данни за връзки със службите и прилагане на информация от подслушани диалози по отношение на едни или други случаи. Създаде се усещането, че тя доста нападателно употребява функционалността си на основен прокурор, захранвана точно от такава информация.

Третият миг, който е объркващ, и това не са мои наблюдения - имаше преди година коментар на Би Би Си, който тъкмо това изтъкваше - че някои хора преглеждат Кьовеши като значим фактор в битката с корупцията, само че има и назад мнение - за една доста надхвърлена власт. Затова третият миг, който желаех да загатна, е склонността към показност. Имаше случаи, в които кмет на даден град го зивличат от ресторанта да го арестуват. Бивш министър на труда го закопчават с белезници на обществено място, пък по-късно се оказва, че не бил отговорен. "

Окончателният избор на европейски основен прокурор следва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР