Двама етнически ливанци Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара

...
Двама етнически ливанци Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара
Коментари Харесай

10 г. от Сарафово - най-ужасният атентат, най-лесното дело

Двама етнически ливанци Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара са приети за отговорни като съизвършители на най-тежкия терористичен атентат в новата ни история - този в Сарафово.

https://www.clubz.bg/files/мелиад фарахасан хасан сарафово.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " />

На 18 юли преди 10 години на едноименното летище край Бургас избухва бомба в сак в багажното поделение на под наем рейс, който сега качва преди малко кацнали израелски туристи. Загиват петима от задграничните жители, българският водач Мустафа Кьосов и атентаторът - Мухамад Хасан ел Хюсеини.
https://www.clubz.bg/files/мохамад ел хюсеини сарафово.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 806 " /> Мухамад ел Хюсеини
Въпреки цялостното подпомагане от задграничните ни сътрудници от топ служби от целия свят, обществено името на причинителя е оповестено едвам на втората годишнина от атентата - на 18 юли 2014 година

По време на правосъдното разследване по този начин и не намира еднопосочен отговор въпросът - младият ливанец с френски паспорт камикадзе ли е, или е станала " засечка " и е взривен от съучастниците си, без да го е желал. Пред съда са представени данни, че евентуално Хюсеини е възнамерявал да качи бомбата неусетно измежду другите сакове и тя да бъде задействана, когато рейсът тръгне и набере скорост - провалите биха били доста по-тежки.

Водеща е версията, че туристите усещат индивида с " адидаса ", който не е от групата и стартира свада секунди преди да гръмне адската машина. По време на делото пред съда специалисти обявиха, че по петите на натрупа има присъщи обгаряния, които приказват, че по-скоро той се е отдалечавал доста бързо, вървешком или тичайки.

Други обаче твърдяха, че младежът въобще не е заел билети и не е правил каквато и да е организация за овакантяване на мястото на престъплението и страната.

Ел Хадж Хасан и Фара бяха съдени задочно, откакто за последните 10 година - от тях няма, както се кава, " ни новина, ни кост " (например за посочените от България причинители на отравянето на Емилиян Гебрев - чиновници на съветските секрети служби, не излиза наяве за какво няма подобен вид дело - б.р.)

По силата на промени отпреди седем години на профилираните съдилища бяха дадени като подсъдност и закононарушенията по Глава първа от Наказателен кодекс - за тероризъм, държавна измяна, шпионаж и прочие (затова да вземем за пример там е и казусът с Николай Малинов сега, б.р.).

Така делото против Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара се извъртя там в изискванията на задочност. Първата обвинителка по него - прокурор Калина Чапкънова стана член на Висш съдебен съвет и към този момент даже завършва 5-годишния си мандат.

По делото станаха известни някои неуместни обстоятелства - че да вземем за пример камионджия открива подправени документи, до момента в който е до тоалетна, че инспекция е пуснала единия, откакто видяла, че колата му е цялостна със секс играчки за извратени " игри за напреднали ", а самият причинител свирил на " чудноват инструмент " край морето, преди да отиде към Сарафово..

Всъщност делото на първа инстанция " глътна " няколко години - главно не поради правни или експертни, а поради логистични проблеми - нуждата да се конституират като частни обвинители и цивилен ищци десетки израелски жители, разногласия към родствената линия (например техен представител заявяваше, че там и братя и сестри на убитите и потърпевшите имат право да влязат в делото и да желаят компенсации, у нас не е по този начин - б.р.), усложненията да се намерят вписаните като очевидци румънци и прочие, и прочие
https://www.clubz.bg/files/дело сарафово арбитър бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 680 " height= " 453 " /> Съдиите Аделина Иванова (председател) и Виржиния Петрова - член на състава по делото.
Проблем на българското дело бе и фактът, че всички от израелска страна упорстваха " Хизбула " да бъде наказана - като юридическо лице за съизвършител в атентата. това би дало и много по-ясна посока на претенциите за " кръвнини ", които са в размери над 100 млн. лева

Това обаче не стана.

В последна сметка арбитър Аделина Иванова чете най-очакваните присъди - до живот без право на подмяна, след повече от осем години - на 21 септември 2020 година

След още съвсем две години - на 13 април 2022 година се произнесе и втората инстанция - Апелативният спецсъд. Тя удостовери напълно неоправдателните присъди.

Делото още не е стигало до Върховен касационен съд, като забавно е, че единствено единият длъжностен бранител апелира доживотната присъда - юристът на Хасан ел Хадж Хасан.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР