Двама души от български произход са сред заложниците на палестинската

...
Двама души от български произход са сред заложниците на палестинската
Коментари Харесай

Двама души от български произход са сред заложниците на палестинската групировка „Хамас“

Двама души от български генезис са измежду заложниците на палестинската формация „ Хамас “. Това потвърдиха министър председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, които довечера се завърнаха от еднодневно си посещаване в Израел.

Пред очакващите ги публицисти на държавния терминал на летище София те оповестиха, че информацията е станала известна след извършени през днешния ден срещи с родственици и близки на заложници, само че повече детайлности не могат да бъдат оповестени, защото е допустимо това да заплаши живота и здравето на заложниците.

„ Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в съгласуваност с Държавата Израел и със страните участнички в договарянията да вършим всичко належащо, тъй че да се стигне до освобождение на заложниците “, акцентира вицепремиерът Габриел.

Според нея координацията сред страните би трябвало да продължи, с цел да не се стигне до районна ескалация, а интернационалната общественост би трябвало да продължава да търси решение, в това число и на филантропичната рецесия в Газа.

Габриел напомни, че България е измежду първите страни, съумели да изтеглят своите краткосрочно пребиваващи сънародници в района.

„ Една от главните цели беше да изразим нашата цялостна поддръжка към Държавата Израел, по тази причина, че тя има всички права да отбрани своите жители от терористични офанзиви и набези с ракети. От друга страна не би трябвало да се разрешава да се смесват терористите от „ Хамас “ с палестинското население, в което цивилните жители също имат своите права “, акцентира министър председателят Николай Денков.

Разговори през днешния ден са извършени както с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, по този начин и с президента Исаак Херцог. На тях България е уверила, че би оказала филантропична поддръжка с всичко належащо, в това число и с изпращането на медицински експерти. Българската делегация през днешния ден хвърча с военно-транспортния аероплан „ Спартан “.

Темата със заложниците разяснява и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Ако са с български генезис и към момента нямат български документи, считам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката демонстрира, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно поданство “, сподели тя.

Като посочи, че не е чула изказването на Габриел, Йотова изясни, че първото нещо, което би трябвало да се направи, е да се обясни какво е положението им като български жители и по най-бързия метод, в случай че има някаква връзка с тях и те имат предпочитание, да получат български документи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР