Война в Украйна: Двама чуждестранни хуманитарни работници загинаха при руски ракетен удар

...
Двама чуждестранни доброволци бяха убити, а други двама ранени при
Коментари Харесай

Двама чуждестранни доброволци бяха убити, а други двама ранени при ракетна атака в Украйна.

Неправителствената организация Road to Relief каза, че Антъни Игнат, канадец, е загинал при това, което описва като „руска атака“ срещу превозно средство, движещо се към Бахмут.

Правителството на Испания съобщи, че испанка също е била убита. Неправителствената организация каза, че нейният директор Ема Игуал, на 32 години, е изчезнала.

Групата каза, че превозното средство е претърпяло „директно попадение“ близо до Часов Яр в събота и се е преобърнало и се запали.

Road to Relief, която е регистрирана в Украйна, добави в изявлението си, че германският медицински доброволец Рубен Мавик и Йохан Матиас Тир, швед, са били тежко ранени от осколки, но са стабилни в болница.

Хуманитарните работници са тръгнали от Славянск и са се насочили към района на Бахмут, за да оценят нуждите на цивилни, „уловени в кръстосан огън“ в град Ивановске, се казва в изявлението казах.

Офанзивата в Украйна може да има оставащи само 30 дни - началникът на армията на САЩ Киев осуетява голяма атака с руски дрон, казват официални лица

Групата не потвърди съобщенията на испанските медии, че г-жа Игуал е починала , само че местонахождението й е неизвестно.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес обаче заяви в неделя, че испанка е била убита при нападението.

"Снаряд е паднал върху превозно средство, в което е пътувал този испански гражданин", каза той. „Тя работеше там в неправителствена организация, помагаща за хуманитарната ситуация.“

Road to Relief каза, че доброволците работят като екип за „оценка на нуждите“, „ често първи отиват в села на първа линия".

Тяхната работа беше "довела до множество евакуации и доставки на решаваща помощ през 18-те месеца, през които работихме, “ се казва в него.

Г-н Инат беше описан в онлайн почит от друга неправителствена организация Action Beyond Words като „невероятно нежен, мил човек, който би осветил всяка стая“ .

„Ние помним един красив герой на Украйна“, се казваше.

Източна Украйна има стават все по-опасни за хуманитарните работници, както украински, така и международни.

В последния си доклад, публикуван миналата седмица, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че има са били 100 „инцидента със сигурността“, засягащи работата по оказване на помощ през тази година.

„Атаките, засягащи точките за разпространение, непрекъснато се увеличават през годината, налагайки временно спиране на помощта за много поводи“, се казва в него.

„През 2023 г. най-малко шестима хуманитарни работници бяха убити и 16 ранени при изпълнение на служебния си дълг в Украйна, в сравнение с четирима убити през цялата 2022 г."

През януари британските граждани Крис Пари и Андрю Багшоу бяха убити, докато се опитваха да евакуират цивилни в Соледар, северно от Бахмут, като Русия Наемническата група Вагнер се затвори.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР