Двама бивши инженери от Гугъл(Google) съдят технологичната компания за дискриминация

...
Двама бивши инженери от Гугъл(Google) съдят технологичната компания за дискриминация
Коментари Харесай

Google даден на съд заради дискриминация срещу бели мъже

Двама някогашни инженери от " Google " (Google) съдят софтуерната компания за " дискриминация на белокожи мъже с консервативни възгледи ". Джеймс Деймор и Дейвид Гудман са внесли колективен иск против компанията във Върховния съд в Санта Клара, щата Калифорния. Те настояват, че желаят да съставляват всички чиновници, подложени на дискриминация поради принадлежността им към мъжкия пол и бялата раса, съобщи БиБиСи.

Организатор на правосъдния иск е Джеймс Деймор, уволнен предходната година поради паметна бележка, в която приказва за биологичните разлики сред мъжете и дамите и подлага на критика водената от " Google " политика на пълноправие сред двата пола.

Казусът с Деймор стана известна идея измежду дясно настроени блогъри в Съединени американски щати, а Деймор нае формален представител на Републиканската партия за собствен юрист, отбелязва Ройтерс.

В правосъдния иск на двамата инженери се твърди, че при наемане на работа " Google " прибягва към противозаконни квоти, с цел да наеме колкото се може повече дами и представители на малцинствата.

Те упрекват компанията в дискриминация на останалите сътрудници и некадърност да бъдат предпазени чиновниците с консервативни възгледи, в това число последователи на президента Доналд Тръмп.

Деймор и Гудман показват в правосъдния иск, че мъжете в компанията са намерено заплашвани, подлагани на контузии и унижения. Освен това мениджърите в " Google ", които не извършват поставените им задания, били обществено порицавани по време на събрания.

Паметната бележка на Деймор провокира разгорещена полемика за свободата на словото на работното място и разликите в Силциевата котловина.

В желае си Деймор декларира, че бележката не е била предопределена за разпространяване отвън рамките на компанията (макар че след това стана публична). Той твърди, че единствено е попълнил формуляр за мнения след посещаване на конгрес за многообразието и интеграцията.



Джеймс Деймор

" Google " също така е упрекната, че води черен лист с представители на консервативни медии, които не са допускани в офисите на компанията.

В правосъдния иск се упорства на " Google " да бъде неразрешено да дискриминира лица с консервативни политически възгледи, както и да бъдат присъдени обезщетения, които не са конкретизирани.

Коментирайки уволнението на Деймор, ръководителят на " Google " Сундар Пичаи съобщи, че някои елементи от паметната бележка са нарушили кодекса на корпоративната нравственос, насаждайки рискови полови стандарти на работното място.

Самият Деймор споделя, че е получил голям брой персонални послания от сътрудници в " Google ", които му благодарили за проявената искреност.

Вторият инженер - Дейвид Гудман – е уволнен през декември 2016 година след борба със собствен сътрудник мохамеданин по време на вътрешен конгрес на " Google ", съгласно правосъдния иск.

Колегата на Гудман е споделил по време на форума, че е умишлен от ФБР поради това, че е мохамеданин и изразил паника за персоналната си сигурност. Гудман реагирал скептично и споделил, че сътрудника му разполага с " нула доказателства " за изказванието си и позволил, че ФБР може да е имало учредения. По-късно чиновник от " Човешки запаси " споделил на Гудман, че той е обвинил своя сътрудник в тероризъм, обосновавайки се с религията му и вследствие на това е уволнен, твърди правосъдният иск, представен от Ройтрес.

Срещу " Google " е подаден още един правосъден иск – от някогашни служителки, които настояват, че дамите в компанията получават по-малко пари от мъжете за аналогична работа. Делото е било прекъснато, само че по-късно обновено след внасяне на корекции в исковата молба.

В момента американското министерство на труда обяснява нарушила ли е " Google " закона за равното възнаграждение на труда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР