Двама безапелационни любимци на родната публика гостуват на Националния оркестър

...
Двама безапелационни любимци на родната публика гостуват на Националния оркестър
Коментари Харесай

Безапелационни любимци на публиката гостуват на Софийската филхармония

Двама безапелационни любимци на родната аудитория гостуват на Националния оркестър на 21 април. Главният гост-диригент на Софийската филхармония, харизматичният Саша Гьотцел и виртуозният пианист Людмил Ангелов ще показват революционния за времето си Първи концерт за пиано на Брамс. Маестро Гьотцел включва в програмата и „ Соната “ за медни духови принадлежности от Джовани Габриели, „ Фанфари “ от Пол Дюка, „ Фанфари “ от Рихард Щраус и Втора сюита от балета „ Дафнис и Хлое “ от Равел.

Йоханес Брамс е на 20 години, когато се представя  на Роберт Шуман. Шуман моли госта да му изсвири някои от своите творби. Възхитен, незабавно извиква брачната половинка си Клара (известна концертираща пианистка) да чуе надарения юноша. Брамс остава цялостен месец в дома им. Време, изпълнено с музика и вълнуващи диалози за изкуството. Нещо повече, Шуман трансформира незнайния композитор в сензация с последната си „ лебедова ” публикация „ Нови пътища ” в списанието „ Neue Zeitschrift fur Musik “,   което издава: „ Аз  знаех и се надявах, че ще пристигна Онзи, който е предназначен да стане идеалният изразител на времето. Онзи, чието майсторство няма да се появи с страхлив кълн от земята, а внезапно ще разцъфне с обилни цветове. И той пристигна! Този ярък младеж, над чиято люлка са бдяли грации и герои ”.… 

Такава е атмосферата, в която се ражда Първият концерт за пиано и оркестър в ре минор. Шуман предизвиква младия създател да излезе отвън рамките на клавирната и камерна музика, която до този миг е пишел. Първите му клавирни сонати назовава „ скрити симфонии ”. Брамс не е по този начин убеден в капацитета си на симфоник. Концертът, който приключва през 1858 година, е написан след дълъг развой на креативен метаморфози.

Първото обществено показване на концерта – на 22 януари 1859 година под диригентството на Йозеф Йоахим с Хановерския велможа оркестър, солистичната партия свири Брамс – минава наред, въпреки и без огромен триумф. Следващото осъществяване в Лайпциг на 27 януари с Гевандхаус оркестър под диригентството на Юлиус Ритц композиторът назовава „ ослепителен и съдбоносен неуспех ”. Едва с третото осъществяване - още веднъж под диригентството на Йоахим, концертът е оценен по достолепие и заема почтено място в репертоара на най-големите пианисти и оркестри.

Произведенията на Габриели, Дюка и Щраус отдават значимото на превъзходните медни духови принадлежности, които играят значима роля в творбите. Вечерта ще приключи с една от най-красивите любовни тематики в балетната литература – Втората сюита от балета „ Дафнис и Хлое “.

Билети за концерта са наличнина касата на зала „ България “ и в Ивентим.

Биографии:

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров ”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният възпитател Константин Станкович. Носител е на награди от интернационалните състезания “Фр. Шопен ” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, “Музикферайн ” във Виена, “Концертгебау ” в Амстердам, “Плейел ” и “Гаво ” в Париж, ”Линкълн Център ” в Ню-Йорк, “Ла Скала “ в Милано, “Алтеопер “ във Франкфурт, “Херкулес ” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, “Аудиторио Насионал ” в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул и доста други.

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е почетен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin ”. През 2016 английската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на Военновъздушни сили в Глазгоу.

Людмил Ангелов е приет като един от огромните модерни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 той показва всички произведения за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава оценката „ Млад музикант на годината “ в България. През 1999 извършва с голям триумф интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания, а 10 години по-късно показва още веднъж Шопеновия интеграл в България и Испания. Той е чест посетител на най-известните Шопенови фестивали, в това число и фестивала „ Шопен и неговата Европа “ във Варшава. През 2011 учредява Фондация „ Пиано Екстраваганца “, която става уредник и продуцент на годишен интернационален музикален фестивал „ Пиано Екстраваганца “, отдаден на рядко изпълнявани творби от клавирния репертоар.

Талантливият пианист концертира интензивно в креативен тандем с цигуларя Веско Ешкенази. През 2006 година двамата реализират интегрално осъществяване на Моцартовите сонати за пиано и цигулка в Хихон, Толедо и Мадрид, а през 2016 вземат участие с голям триумф в „ Европейски музикален фестивал “ в София, отбелязвайки 20 години взаимна театрална изява с плана „ Танго ”.

Людмил Ангелов е притежател на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с орден “ГЛОРИА АРТИС “ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е почетен с Голямата премия на град Варна за цялостната си активност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където годишно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на интернационалните състезания, сред които „ Фр. Шопен “ във Варшава през 2010,  2015 и 2020 година

Австрийският диригент Саша Гьотцел от дълго време си е извоювал забележителна известност както на основен началник, по този начин и на желан гост-диригент. Той е роден през 1970 във Виена, петгодишен получава първите си уроци по музика от своя татко, който му преподава  цигулка, а на 11 стартира да учи диригентство при проф. Рихард Остерайхер. Вдъхновен от изкуството на Зубин Мета, Марис Янсонс и Сейжи Озава, Гьотцел става възпитаник на Озава, който го кани на фестивала в Тенгълууд. След това учи и в Академията „ Сибелиус “, в класа на Йорма Панула. На 24 години стартира да управлява Австрийско-Корейската филхармония във Виена, а след 2009 застава отпред на Истанбулската филхармония „ Борусан “.

Като артистичен шеф и Главен диригент на оркестъра, той го издига до ново, още по-високо художествено равнище и му печели интернационално самопризнание с участията на Залцбургския музикален фестивал (2010), Би Би Си Промс (2014), Фестивала на изкуствата в Хонг Конг и европейските концертни турнета в „ Музикферайн “ и „ Концертхаус “ – Виена, „ Концертгебау “ – Амстердам, спектакъл „ Шанз-Елизе “ – Париж и други. Маестро Гьотцел е управлявал филхармоничния оркестър на Канагава, Япония, Симфоничните оркестри  на Бретан и Куопио, Финландия; Тихоокеанския музикален фестивал в Япония и Австрийско-Корейския  филхармоничен оркестър. Артистичен директор  е на турската фондация „ Музика за мир “ и работи в тясно съдействие с младежите в региона на музикалното обучение, развиване и изпълнителско изкуство.

Като гост-диригент е постоянно канен от Симфоничния оркестър на Ен Ейч Кей, Мюнхенската филхармония, Симфоничния оркестър  Лирик- Нанси, Парижкия камерен оркестър, Националния оркестър на Бордо, Дрезденската филхармония, Националните оркестри  на Франция и Белгия, Оркестъра на „ Театро Комунале “ – Болоня, Израелския симфоничен оркестър,  Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Люксембург, Страсбург и Ванкувър, Музикалния фестивал в Абу Даби.

Работи с изтъкнати солисти като Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мъри Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Даниел Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотр Бечала.

Саша Гьотцел е високо скъп и като оперен диригент. Участва интензивно в постановки на  Мариинския спектакъл, Виенската национална опера, оперите в Анже – Нант,  Монпелие и Рен,  Националната опера в Нанси, Тиролския държавен спектакъл в Инсбрук, в токийската зала Бунка Кайкан. След огромния му триумф със спектакъла на „ Сватбата на Фигаро “  през 2014 година, Виенската държавна опера го ангажира до 2018 за продукциите на „ Вълшебната флейта “, „ Дон Жуан “,  „ Риголето “ и „ Кавалерът на розата “. А през 2017 Саша Гьотцел дирижира „ Тайният брак “ на Чимароза в Националната опера на Лорен в Нанси. Работил е с артисти като Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Роберто Аланя, Томас Хемпсън, Хуан Диего Флорес, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Джойс Ди Донато, Михаел Шаде и други

Има издадени компактдискове във компаниите „ Дойче грамофон “ и „ Оникс “: „ Саша Гьотцел дирижира произведения от Респиги,  Хиндемит и Шмит “ (2010), „ Музика от ерата на машините “ (2012),  „ Шехерезада “ – Римски-Корсаков (2014), „ Кармен “ (2016),  Чайковски, Концерт за цигулка и Вариации „ Рококо “ (2017), Хачатурян, Концерт за цигулка (2018).  Заедно с Камерния оркестър на Париж записва музика от Бах и Шнитке, а трите му албума, записани със Филхармония  „ Борусан “ – Истанбул са отличени с по 5 звезди за осъществяване и тон от „ BBC Music Magazine “.

От сезон 2019-2020 Саша Гьотцел е основен гост-диригент на Софийската филхармония.

 

           

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР