Двадесет и една са новите положителни проби за България за

...
Двадесет и една са новите положителни проби за България за
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Спазвайте мерките, ако искате пикът да не е чак през септември

Двадесет и една са новите позитивни проби за България за короновирусна зараза към 17 часа на 21 март. Така, към този миг, общият брой на доказаните у нас случаи на COVID-19 към този момент са 163, съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг във ВМА.

Той разясни, че 18 от новите позитивни проби са от София. Два са случаите от Бургас - доктор и негов сътрудник. В момента се обработват пробите и на личния състав на бургаска болница и на контактните лица на първият инфектиран доктор.
Има и един инфектиран, който е от Пещера.

Началникът на спешния щаб заяви още, че това, което всеобщо се приказва, че от ковид боледуват единствено възрастните хора, не дава отговор на истината. По думите му, от вируса боледуват всички. Той даде образец с болница " Токуда " в София, където има инфектиран пациент, който е мъж на 25 години и е признат с двустранна пневмония. Направените му проучвания, както бе предложено от щаба - да се изследват всички пациенти с пневмония, са дали позитивен резултат за ковид.

Ген. Мутафчийски не се ангажира да дефинира по кое време тъкмо би могъл да настъпи пикът на епидемията.

Той загатна за доста случаи, в които не се съблюдава карантината, подценяват се наредбите за нужните ограничения, само че в същото време изясни, че към този момент не се разискват нови мероприятия по ограничение на напредването, изключително що се касае до възрастните хора.

Стана ясно също, че има инфектиран в " Дом майка и дете " в Бургас. По този мотив са подхванати ограничения, като 85 души, включително и личният състав на дома, са сложени под карантина в дома. Те ще се грижат за децата в общественото заведение. Карантината е наложена поради контактно лице на към този момент доказаните два нови случая в черноморския град.

На въпрос, дали Кирил Домусчиев, позлвайки услугите на болница " Софиямед ", държи болничното заведение в дълга карантина, той отговори, че " там има и доктор инфектиран, което прави огнищата две, а освен едно. И това не би могло да е въпрос от лекари от болничното заведение, защото те са наясно с тази обстановка ", бе безапелационен началникът на щаба.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР