Двадесет дружества са изразили интерес към резервиране на общо 12.2

...
Двадесет дружества са изразили интерес към резервиране на общо 12.2
Коментари Харесай

Интересът към терминала за втечнен газ край Александруполис е огромен

Двадесет сдружения са изразили интерес към запазване на общо 12.2 милиарда куб. м годишно от потенциала на плаващия терминал за регазификация на полутечен природен газ (LNG) край Александруполис. Това бе оповестено публично от гръцката компания „ Газтрейд “, която създава плана. Дружеството прецизира, че първата фаза на пазарния тест е приключила на 31 декември 2018 година

Резервираните количества газ ще бъдат ориентирани към пазарите в района на Югоизточна Европа. Изразеният интерес надвишава техническия потенциал на плана, който е очакван в границите на 5.5 милиарда куб. м годишно, изясняват от гръцката компания. В пазарния тест са се присъединили освен компании от Югоизточна Европа, само че и част от огромните интернационалните търговци на газ също са изявили интерес към плана.

Припомняме, че в признатата през ноември 2018 година нова енергийна тактика е записано, че „ Булгартрансгаз “ би трябвало да предприеме нужните дейности за започване на процедура по придобиването на акционерно присъединяване в плана. Предвидено е присъединяване на държавната газова компания да бъде в границите на 20%. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова същото ще бъде и акционерното присъединяване и на другите сътрудници в плана.

Като главен източник на газ в този терминал се чака да бъдат Съединени американски щати, Катар и други огромни производители на полутечен природен газ. Проектът е значим и за хъб „ Балкан “, който с цел да бъде финансиран от Европейския съюз, би трябвало да обезпечи няколко разнообразни източници на газ, а освен съветските доставки.
„ Изключително сполучливият резултат от първата фаза на пазарния тест и огромният интерес от страна на значими районни и интернационалните газови играчи към плана за LNG терминал край Александруполис е основна стъпка към осъществяването на плана и най-много към възстановяване на енергийните позиции и диверсификацията на енергийните доставки на Гърция, България и целия район на Югоизточна Европа “, съобщи изпълнителният шеф на „ Газтрейд “ Константинос Спиропулос.

Първата фаза на пазарния тест беше стартирана на 30 октомври 2018 година и бе извършена в сходство с насоките за ръководство и систематизиране на потенциала на LNG-терминала, утвърдени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ) и в синхрон с параграф 6 от член 36 на Директива 2009/73/ЕС.

Проектът ще продължи към идната обвързваща фаза на пазарния тест, щом съответните нови насоки и вести до фирмите, взели участие в първата фаза, бъдат утвърдени от РАЕ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР