Два язовира на държавата смята да предложи община Смолян. Предложението

...
Два язовира на държавата смята да предложи община Смолян. Предложението
Коментари Харесай

Община Смолян дава два язовира на държавата

Два язовира на страната счита да предложи община Смолян. Предложението за прекачване на микроязовирите „ Лагера “ и „ Кирянов мочур “ (по-известен като „ Рибката “) е импортирано пред локалния парламент от кмета Николай Мелемов.
Действието е по отношение на изменението в Закона за водите, с което кметовете на общини могат да внесат в Министерството на стопанската система стимулирано предложение за смяна на собствеността на язовирите, в случай че съответният Общински съвет е одобрил това.
Язовир „ Лагера “ е от 1961 година В северния завършек на главната стена е бил издигнат преден бетонов преливник, с бетоново отвеждащо легло. След приватизация на терените в близост преливникът и отвеждащото кревати са унищожени и зарити. В момента той е източен и действително е без преливник. Към сегашния миг положението му е оценено като неизправно и неработоспособно.
За него има направени наставления от контролните институции, само че заради това, че част от парцелите към язовира са частна благосъстоятелност, общината не може да ги извърши.
Сходна е обстановката с язовир „ Рибката “. При него поради урбанизирането на терена по дерето след язовирната стена, двете входни шахти са били бетонирани. И сега е без главен изпускател.
След съвсем 55-годишната употреба откосите и короната на язовирната стена са отчасти деформирани и се нуждаят от рехабилитация. Около него всички парцели са частни и с цел да се прави каквато и да е намеса, парцелите би трябвало се отчуждават.
Двата язовира са включени в листата, избран в разпореждане на Министерския съвет от 13 юли, според § 4в от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за водите, който дава опция „ Държавната консолидационна компания “ ЕАД да разпорежда ремонта на държавни и общински язовири.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР