Два варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебният кабинет

...
Два варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебният кабинет
Коментари Харесай

Подготвят два варианта за вдигане на пенсиите

Два разновидността за нарастване на пенсиите ще внесе служебният кабинет в новия парламент. Това разгласи пред публицисти служебният вицепремиер и обществен министър Гълъб Донев, който взе присъединяване в семинар на тематика " Кодекс за обществено обезпечаване – настоящи промени ", проведен от КНСБ, предава БГНЕС.

" Единият вид е преизчисляване на пенсиите с застрахователен приход дали 2018 или 2019 година, плановете са разнообразни. Средствата нужни по тази причина са към 3 милиарда лева Другият вид е с приноса, който има всеки един пенсионер от присъединяване му в обезпечаването – и коефициентът, с който се умножава всяка година осигурителният стаж. Това ще коства на страната към 140 млн. на месец ", разгласи Донев и акцентира, че по този метод хората ще бъдат по-мотивирани да вземат участие в обезпечаването.

Донев уточни, че се разисква коефициентът на преизчисление да нарасне от 1,2 на 1,35, а не на досегашния 1,3 и добави, че тази стъпка ще компенсира всички неправди в системата, позволени от 2015 година

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Вече всеки може да види тъкмо каква пенсия ще получи, плюс н...

Социалният министър уточни какво ще се случи във разновидността при нарастване на осигурителния предел и във разновидността, при който той не се пипа. " Параметрите са опазване на и надлежно с %, с който ще се вдигнат всички пенсии, ще се вдигне и оптималната пенсия ", изясни той и сподели, че новият размер на пенсиите може да стане факт от 1 септември. Вицепремиерът сподели още, че до момента не е водил договаряния по тематиката с политическите партии, претенденти за Народното събрание.

Управителят на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов разяснява, че политиците ще изберат кой вид да бъде признат, само че от показаните два има по-подходящ. По думите му може, и съразмерно с подобен %, да се вдигне и оптималната пенсия.

" Ние сме дали разновидности оптималният застрахователен приход да отиде на 3300 и 3600 лв.. Колко ще се вземе, е напълно политическо решение. Ако покачването на пенсиите се направи единствено с самостоятелния коефициент, т.е. всяка година да бъде умножавана по 1,3, самата пенсия ще бъде увеличена със 17% ", пресметна той и акцентира, че това не върви с нарастване на осигурителния предел.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ако търсим правдивост в пенсионния модел, би трябвало да се върнем най-малко няколко години обратно и да се о...

Синдикатите утвърждават концепцията да се върви към нарастване на пенсиите през увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула. " Това по-скоро е възобновяване на придвижването, което беше от 1, през 1.1, стигна до 1.2 и настоящето 1.35, за което слушам, е наваксване на 3-те години, през които този коефициент беше замразен. Той ще генерира към 17% растеж на пенсиите от сегашната база ", разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров и посочи, че в това нарастване влизат и.

По думите му замразяването на оптималния приход води след себе си до внезапни скокове и пресметна, че в случай че през 2022 година се приложи формулата по швейцарското предписание, то оптималният приход ще нарасне с към 150-200 лв..

Димитров разяснява, че. " Трябва да продължи да се прави, само че не с 5%, а с повече. По швейцарското предписание това нарастване за тази година е минимумът ", съобщи той.

Синдикалният водач сподели, че в идващите 4 години пенсиите би трябвало да нарастват с по 15% на година, прилагайки всички вероятни механизми. " Дали през всяка година стаж, дали през съответния механизъм за осъвременяване, който може да бъде 5,6-7% и сума сумарно и растежа на оптималната и минималната пенсия, тъй че в един миг да няма пенсионери, които да са под прага на беднотия и да няма отрязани горе пенсионери, които да не получават действителния размер на пенсията, върху която са се осигурявали ", изясни той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР