Два въпроса за приватизацията на националния ни превозвач остават без

...
Два въпроса за приватизацията на националния ни превозвач остават без
Коментари Харесай

Кой взе куфарчето с $3 млн. за БГА Балкан?

Два въпроса за приватизацията на националния ни транспортьор остават без отговор Минаха 20 година от оповестяването на самолетната компания във банкрут. Но следите остават
 

 
--> На 29 октомври 2002 година Софийският градски съд афишира банкрута на националния транспортьор БГА " Балкан ". Как се стигна до тук? През тези години са изписани цели томове публикации, направени са куп журналистически следствия, инспекции, водени са дълги правосъдни каузи. Папките по скандалната приватизация натрупат прахуляк и последователно потъват в давност. Но следите остават. И който желае да знае истината, не е мъчно да я научи.


30 юни, 1999 година В Агенцията за приватизация царува блъсканица, служители прибързано разнасят папки по кабинетите. Спешно би трябвало да се подпише договорът за продажбата на БГА " Балкан ", тъй като в последния ден на юни изтича срокът, избран в закона за финансово излекуване на държавни предприятия - над 40 сдружения би трябвало да бъдат продадени или премахнати. 

На идващия ден шефът на Агенцията Захари Желязков споделя, че продажбата на самолетна компания Балкан " е била подписана " нощес късно през нощта ".

75% от акциите на националния авиопревозвач БГА " Балкан " е продаден на израелската компания " Зееви груп " в консорциум с " Аркия ". Малко по-късно втората компания се отдръпва мистериозно, а в обществото се загнездва подозрението дали тя въобще е участвала в договорката. После пък излиза наяве, че притежателят на " Зееви Груп " - Гад Зееви, в действителност е експерт по разпродажба, а не по излекуване на сдружения.

Но в цялата сага по продажбата на националния ни транспортьор два въпроса остават без отговор - за какво тъкмо " Зееви Груп " е определена за покупател откакто тя не предлага най-хубавата оферта и за какво " Балкан " е харизана на цена, която е повече от алегорична - 150 000 $, колкото коства по това време един първокласен апартамент в София.

Възход и проваляне

БГА Балкан е основана през 1968 година като правоприемник на съществуващото до тогава " ТАБСО ". Към 1990 година разполага със 125 самолета и извършва полети до доста европейски столици, както и до някои по-далечни дестинации, да вземем за пример до Хараре, Зимбабве.

" Много малко българи през днешния ден знаят, че " Балкан " беше най-голямата самолетна компания в социалистическия лагер след " Аерофлот ", че ние имахме авиация с история и обичаи, и в самолетостроенето в това число. Ние сме били едни от водещите в Европа, да не кажа в света, не толкоз като мощност, само че повече като разсъдък, като взор в развиването ", споделя години по-късно в изявление Руслан Семерджиев, президент на Авиокомпания " Балкан " през 1992-93 година По думите му, 1993 година е единствената година от независимото битие на самолетната компания, през която тя завършва с 1 млн. $ облага. И то в извънредно тежки условия - ембарго, без право на заеми. Тогава е имало водачи, които са получавали по 2000 $ месечно - гаранция, че няма да избягат. Започва преструктурирането на парка, взимат се на лизинг девет самолета " Боинг " и " Ербъс ". Обслужването на пасажерите е по швейцарски модел посредством компанията на гимнастичката Лили Игнатова. Поддържат се 67 дестинации, имаме  представителства в 67 страни.

По това време компанията може би има късмет да бъде избавена. Но вместо към напредък, потегля по стръмния път надолу. Загубите и задълженията нарастват лавинообразно. Особени старания за оздравяването й не са направени.

Сагата с приватизацията

В началото на 90-те години се взима решение " Балкан " да бъде приватизирана. Първата процедура е закрита през 1995 година заради липса на интерес. Пропада и втората през 1997 година

В последния рунд на приватизационната сага през 1999 година има подадени пет предложения, а българската " Еър България " подава писмо, с което удостоверява интереса си към договорката.

Избран е израелският консорциум " Зееви-Аркия ". Според Едвин Сугарев, който е направил обширно следствие по случая, подплатено с доста документи, в хода на преговорния развой се е стигнало до външна интервенция по отношение на избора. Според него най-яркото удостоверение за това е, че единствено петима от единадесетте членове на комисията подписват решението.

Офертата на предпочетения покупател се състояла от три страници, което е неуместно при размера на собствеността, за която се кандидатства. Един от другите претенденти - " Улрих Бетелер ",  предлага опазване на всички съществуващи дестинации, авиофлот от 28 самолета, опазване на всички работни места и даже плавното им увеличение, цена от 400 000 $ и вложения от 300 милиона $. В предлагането на " Зееви " цената е 150 000 $, 100 милиона $ са вложенията, планува се редуциране на личния състав с повече от 1000 души, авиофлот от 11 самолета и редуциране на 50% от дестинациите. На процедура съкращенията обгръщат всички дълги полети и стопират се тези до страни от арабския свят, където самолетната компания обичайно развива печеливша активност.

За съпоставяне, оценката на 75% от самолетната компания, направена от Кей Пи Ем Джи към края на 1998 година по другите способи, е 1.5 - 2 млн. $.

Надзорният съвет на АП на два пъти връща текста на приватизационния контракт с искане да се поправя символичната санкция от 10%, която купувачът би трябвало да заплати, в случай че не влага в компанията сумите от продажба на благосъстоятелност. УС на АП упорства санкцията да е най-малко 50%. Въпреки това обаче остават 10-те %, което се оказва съдбовно при последвалото вампирско изсмукване на активите на " Балкан ", написа Едвин Сугарев. Той показва още един абсурд - макар че има дял от 20%, страната престава да се държи като акционер. В органите за ръководство на компанията няма неин представител.

Скоро след покупката Зееви сприра полетите.

В момента на продажбата превозвачът има 18 самолета Ту-154, а година и половина по-късно - единствено един.

През 2000 година юристите на Зееви пишат няколко писма до премиера Иван Костов, шефа на АП Захари Желязков и отрасловите министри с предизвестие за тежкото положение на националния транспортьор. Отговор няма.

На 29 октомври 2002 година Софийският градски съд афишира в неплатежоспособност самолетна компания " Балкан ".

Съдебната сага

Две години след подписването на договорката стартира правосъдната сага с Гад Зееви. През 2001 година той завежда в Париж два желае против България. Претенциите му са общо за над $230 млн. В същото време, по думите на специалисти от компанията, Зееви е спечелил над 300 млн. от разпродажбата на авиопарка, слотовете, акциите в CITA и парцелите на БГА " Балкан " по света. По втория иск - за 70 млн. $, с които по негови изказвания кредитирал " Балкан ", Арбитражният съд в Париж присъжда България да заплати наказателна клауза от 10 млн. $. Държавата завежда контрадело, което в последна сметка печели през 2012 година, само че след платени солидни възнаграждения на интернационалните юридически компании.

Времето минава, следите остават

20 години след сагата юрист Тодор Батков хвърли известна светлина, която дава отговор на някои въпроси. 

Ето какво описа Батков в изявление за " Истории от прехода ", оповестено през 2021 година: " Срещнах се с Гад Зееви когато към този момент беше направил договорката по приватизация на " Балкан " и той гордо ми се похвали, че е платил на българската страна колкото един апартамент в София - 150 хиляди $ и едно куфарче с 3 милиона $! Това ми го е казвал персонално на мен. Не посочи на кого, само че те са два разновидностите. Единият беше отпред на изпълнителната власт, другият му беше заместникЕ. Това, което ми сподели тогава Зееви, беше: " Пристигнах с бизнес джет в София, имах среща в 5 часа с Е. (няма да му посочвам името), демонстрирах му куфарчето и му споделих: " Нямам време да ви очаквам и да се пазарувам или да ви апелирам! Утре в 11 ч. хвърча за Лондон и имам бизнес среща! Подгответе всичко за сключване! ". Зееви ми сподели още, че са работили цяла нощ (Агенцията по приватизация и неговия екип), получили са куфарчето и той е изхвърчал за Лондон ".

Това са думите на Тодор Батков по договорката за БГА " Балкан ". Със сигурност и други хора могат да хвърлят светлина по нея.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР