Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в район Централен

...
Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в район Централен
Коментари Харесай

Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив

Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в регион „ Централен " в Пловдив поради непозволено съборената къща монумент на културата. В тях се упорства да бъде отнето строителното позволение на компанията, разрушила една от знаковите здания в града. От прокуратурата оповестиха за Българска национална телевизия, че ще се произнесат в понеделник.

Пловдив

Сигналите са подадени от кмета на региона Георги Стаменов поради заличавания монумент на културата, който трябваше да бъде реновиран и непокътнат в достоверния му тип от притежателите на обекта.
Георги Стаменов - кмет на регион „ Централен ": Единият сигнал е по Наказателния кодекс по отношение на увреждането на постройка, която е със статут в предпазена зона. Там те надлежно носят наказателна отговорност за тези умишлени свои действия. Вторият сигнал е до прокуратурата с искане за анулация на строителното позволение.
От кметството упорстват за лишаване на разрешението, тъй като то е било издадено за ремонт на постройка, която към този момент не съществува.

инж. Тошо Пашов - заместник-кмет на регион „ Централен " - Пловдив: Вече при тази обстановка събитията са изменени и би следвало този план да бъде отначало преразгледан и надлежно координиран от НИНКН, а пък може да има и други последици.
Унищоженият монумент на културата е планиран преди повече от 100 година от Йосиф Шнитер. Чешкият проектант остава в наследството на Пловдив повече от 20 здания, творби на изкуството. Сред тези, които към този момент не съществуват, в този момент се подрежда и ансамбловият монумент на културата на улица „ Гладстон ". За внучката на Йосиф Шнитер това е следващо посягане против историята на Пловдив.

проф. Мария Шнитер - внучка на проектант Йосиф Шнитер: Минавайки отсам, видях дупката и безусловно сърцето ми спря от смут и от оскърбление. Това е следващият удар по една красива традиция, която ние унищожаваме със забележителна поредност и сме на път напълно да унищожим.
На компанията, разрушила постройката ще бъде формиран и акт за нарушаване на закона за културното завещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР