Два нови случая на заболели прасета от африканска чума за

...
Два нови случая на заболели прасета от африканска чума за
Коментари Харесай

Потвърдиха два нови случая на африканска чума

 Два нови случая на болни свине от африканска чума за потъврдени в областите Плевен и Велико Търново, оповестяват от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/.

В рамките на интензивно претършуване за заболели и умрели диви прасета в област Плевен, бе открит мъртвец на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене, област Плевен. Пробите са доказани като позитивни за Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София (НДНИВМИ). Това е първия случай на позитивно диво прасе в региона.

На границата сред община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново е открит пренебрегнат мъртвец на умряла домашна свиня. Взетите проби са изследвани и са позитивни за вируса на АЧС. Касае се за необявена заболеваемост на прасета и нерегламентирано изхвърлен мъртвец.

Изхвърлянето на всевъзможни боклуци, вътрешности и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространяване и предаване на вируса от домашни към диви прасета.

В рамките на засилените инспекции с органите на реда в област Плевен, до през вчерашния ден – 10 юли, са регистрирани 7 случая на незаконно изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е иззето и унищожено.

АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти артикули.

От значително значение е стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, в това число трупове на отстреляни диви прасета не би трябвало да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР