Думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Владимир Путин

...
Думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин отговори на Байдън: Бъдете здрав! Казвам го без ирония и без шеги

Думите на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че Владимир Путин е палач, провокираха високо напрежение сред Москва и Вашингтон. Русия повика за съвещания своя дипломат в американската столица.

Познавате Владимир Путин. Мислите ли, че е палач?

" Да, мисля ", отговори Джо Байдън.

Каква цена би трябвало да заплати съгласно вас?

" Каква ще бъде цената ли? Ще разберете скоро ", сподели той.

Това са думите, които провокираха остра реакция в Русия. За съвещания беше отзован съветският дипломат във Вашингтон Анатоли Антонов. Днес от съветското външно министерство прецизираха, че той се връща, с цел да се проучват актуалните руско-американски връзки и да се създаде тактика за бъдещето им развиване. Думите на Байдън за цената се отнасят за приписваните на Москва опити за интервенция в президентската акция през 2020.

От Белия дом обаче не прецизираха, дали определението " палач " е метафорично, само че подчертаха, че администрацията на Байдън е дала поръчка, че ще приказва намерено, и че президентът няма да има задръжки да показва позициите си - нито при директни контакти с съветската страна, нито при обществени изяви.

Първият коментар на Кремъл беше, че връзките сред Русия и Съединени американски щати са " доста неприятни ", и че сходни заявки в историята на двустранните връзки не е имало. На думите на сътрудника си реагира Владимир Путин.

" Какво бих му дал отговор... Бих му споделил - бъдете здрав! Пожелавам му здраве. Казвам го без подигравка и без смешки. Като деца, когато се препирахме, си казвахме - каквото повикало, такова се обадило (кой каквото споделя за себе си го споделя " ). И това не е инцидентно, това не е просто детска сентенция, шегичка. А има доста бездънен, психически смисъл. В индивида насреща виждаме личните си качества, и мислим, че той е подобен като нас. И изхождайки от това, оценяваме дейностите му и него самия ", разяснява Путин.



Съединени американски щати желаят да имат избрани връзки с нас, само че единствено по въпроси, по които те имат интерес, и при условия, които те дефинират, сподели още Путин. Но добави, че Русия може и ще отстоява личните си ползи, при условия, сложени от нея, и на Вашингтон ще му се наложи да се съобрази с това.

" Ще им се наложи да се преценяват с това - макар всички опити да спрат нашето развиване. Въпреки глобите, обидите. Ще им се наложи да се преценяват ", повтори Путин.

Напрежението сред Русия и Съединени американски щати се натрупа през последните седмици. Вчера излезе отчет на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати, съгласно който Русия се е пробвала да повлияе върху хода на президентските избори. Заключенията в него съответстват с тези от взаимно следствие от министерствата на правораздаването и националната сигурност.

По-рано Вашингтон настоя за незабавното освобождение на опозиционера Алексей Навални, което Москва назова интервенция във вътрешните й работи.

А през декември Съединени американски щати упрекнаха съветски хакери в огромна офанзива, която засегна няколко министерства и държавни организации. За по-късно през днешния ден е планувана конференция на Белия дом.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР