Думите, които описват ситуацията между София и Скопие, са обща

...
Думите, които описват ситуацията между София и Скопие, са обща
Коментари Харесай

Проблемът на София и Скопие е липсата на диалог

Думите, които разказват обстановката сред София и Скопие, са обща история, общо минало, общо бъдеще. Това съобщи евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк в изявление за Българска национална телевизия,

„ Около този диалог би трябвало да съсредоточим връзките сред Република България и Република Северна Македония. Смятам, че договорът от 2017 година реализира голям триумф, поставяйки в центъра на диалога общото минало. Грешката може да пристигна от там общото минало да го пренесем върху актуалната политическа действителност “, сподели Кючюк.

Ако обаче разделим двете неща, макар че е доста мъчно да създадем съответно разделяне, историческите диалози да не престават да бъдат в границите на историческата комисия, а политиците да се концентрират върху бъдещето и то е обвързвано с европейската вероятност на Република Северна Македония, мисля, че по-пълноценни могат да бъдат политическите дейности, добави той.

Според Кючюк стратегическият интерес на България неизбежно е обвързван с цивилизационното развиване на района. „ Членството в НАТО и Европейски Съюз ще способства за сигурността и просперитета на Западните Балкани. Това е техният интерес – да бъдат част от това пространство. Интерес и на Европейски Съюз е да бъде онази приобщаваща мощ на страните от Западните Балкани “, уточни още Илхан Кючюк.

Като позитивни неща сред Република България и Република Северна Македония евродепутатът посочи подписания сред Великотърновския университет и Университета в гр. Свети Николе меморандум, както и контракта за партньорство сред Българска телеграфна агенция и Македонската осведомителна организация.

Най-големият проблем на нашите връзки е неналичието на диалог/фалшивите вести. Как могат да бъдат преодолени подправените вести? Когато обменяме задоволително вести, сподели още евродепутатът.

Ако договорът от Преспа споделя: ние нямаме нищо общо в предишното, и с това се слага точка на разногласието, договорът с България споделя тъкмо противоположното: ние имаме доста общи неща и би трябвало да ги разгърнем в името на идващите генерации. Това може да бъде една нова повърхност за развиване на нашите връзки – през цифровата съгласуваност, инфраструктурната и междучовешка съгласуваност, уточни още Илхан Кючюк.

Евродепутатът предложи България да излъчи специфичен представител за Северна Македония, както македонската страна направи с Владо Бучковски.

Отношенията сред София и Скопие минават през взаимно съгласие и добросъседство, сподели Илхан Кючюк.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР