Думи на прочутия физик Стивън Хокинг, взети от негова реч,

...
Думи на прочутия физик Стивън Хокинг, взети от негова реч,
Коментари Харесай

Изстреляха гласа на Стивън Хокинг в Космоса на погребението му

Думи на фамозния физик Стивън Хокинг, взети от негова тирада, в която приканва хората „ да работят дружно, с цел да спасят планетата “, бяха изпратени през днешния ден в Космоса, до момента в който полагаха праха му в Уестминстърското абатство в Лондон сред гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин, съобщи Българска телеграфна агенция.

Радиосигнал с гласа на Стивън Хокинг, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години. Тя е открита през 1975 година и когато сигналът доближи до нея, ще бъде „ доста, доста слаб “, съобщи Европейската галактическа организация (ЕКА). Тя се ангажира с техническото осъществяване на концепцията по молба на фамилията на Стивън Хокинг и фондацията на негово име.

Дъщерята на професор Хокинг Люси сподели, че посланието е хубав алегоричен жест, посредством който се реализира връзка сред наличието на татко ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и проучванията му на Вселената.

„ Това е обръщение на мира и вярата, на единството и нуждата да живеем дружно на тази планета “, сподели тя на погребалната гала в Уестминстърското абатство, на която участваха уважавани учени, политици, звезди и елементарни хора.

В записа, изстрелян към черната дупка, гръцкият композитор Вангелис е присъединил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. То продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в общоприет формат в бинарни данни.

На погребалната гала речи произнесоха Нобеловият лауреат от 2017 г.  Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг, и астрономът Мартин Рийс. Текст прочете артистът Бенедикт Къмбърбач, въплътил се в облика на астрофизика в ефирен филм. Изказващите се акцентираха освен приноса му в науката, само че и волята му да се бори с нелечимо заболяване. 

Сред присъстващите бяха музикантът Найл Роджърс, английският физик  и музикант Брайън Кокс, водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Там бяха и към 1000 души, избрани с лотария измежду 25 000 претенденти от 100 страни.

Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 година, когато по този начин е отдадена респект на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.
Стивън Хокинг умря на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Той бе един от най-големите специалисти по гравитация и черни дупки. През 1979 година той беше определен за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази служба е заемал и Исак Нютон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР