Думата хазарт има арабски произход. Думата al zahr“ (ал захр)

...
Думата хазарт има арабски произход. Думата al zahr“ (ал захр)
Коментари Харесай

Термини в покера

Думата хазарт има арабски генезис. Думата „ al zahr “ (ал захр) се превежда като зар, зарове. От нея произлиза и британската дума „ hazard “ (риск, заплаха, шанс).

Покерът / Poker – Card game / е
хазартна игра, която се играе с тесте от 52 карти. Броят на играчите може да варира от двама до десетима, само че играта може да се играе и единствено от един човек на игрална машина в казино.

Терминология
Флъш

Флош или флъш ( Flush) се назовава ръката, която съдържа пет карти от една багра. Когато няколко играчи имат флош, се гледа най-силната карта. Напоследък все по-често се среща британското произнасяне.

Фул хаус

Фул Хаус (full house) е ръка в покера, състояща се от чифт и три идентични карти. Фул хаусът е също именуван и боут (boat) или фул боут (full boat), или фул барн (full barn). Ако двама играчи имат фул хаус, то по-високите три идентични карти печелят. Ако имат същите три идентични карти, то играчът с по-високия чифт печели.

Фул кръг

Фул кръг (Full Ring) е термин, който се употребява за маса със със 7 – 10 играчи, наричана още 10max. В онлайн покера се оферират маси с най-много 9 или 10 играчи. Играта на цялостни маси е по-спокойна и не толкоз нападателна, в сравнение с „ късите “ маси.

Стрейт

Стрейт ( Straight) е термин, който отбелязва ръка от пет следващи карти, без значение от тяхната багра. Асото може да бъде употребявано за най-висока или най-ниска карта. Например: 7♣ 6♠ 5♠ 4♥ 3♥.

Стрейт флъш

Стрейт флъш (Straight Flush) е ръка като Стрейт, от пет следващи карти, само че от една багра. Например: 8♥ 7♥ 6♥ 5♥ 4♥.

Роял флъш

Роял флъш ( Royal Flush) e допустимо най-силната композиция в покера, която се състои от десетка, вале, дама, поп и асо от една багра. Например: A♦ K♦ Q♦ J♦ 10♦

Все по-популярна става покер играта в Интернет. Многобройни уеб сайтове оферират опцията човек да играе от къщи онлайн. Начинът на складиране става посредством интернет портфейли, дебитна или кредитна карта. Организират се огромни шампионати, в които от време на време вземат присъединяване над 5000 души от целия свят. Освен шампионати, онлайн играчът може да избере да седне на елементарна покер маса, като за разлика от игрите онлайн в Интернет има голям избор от разнообразни игри и предели.

Друго преимущество на онлайн покера е по-ниската такса за присъединяване и опцията да се взима част от рейка обратно – рейкбек. По този метод таксата за присъединяване в играта пада неведнъж и за доста играчи това ще е разликата сред това да са печеливши или губещи в покера.

***

Към
хазарта могат да се прояват форми на взаимозависимост, които водят до житейски банкрут и/или личностно саморазрушение. Един от термините за хазартна взаимозависимост е лудомания (лат. ludo — играя + др.-гръц. μανία — безумство, увлечение, към игри). В МКБ-10 лудоманията е под код F63.0 – патологично залагане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР