Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството

...
Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството
Коментари Харесай

Радев: Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка на нацията

Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството и силата на нацията.Това съобщи президентът Румен Радев в своето одобрение за Деня на националните будители в Гербовата зала в Президентството.

" Вече повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашия народ – възрожденци, книжовници, просветители и актьори, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, познание, гений и образец будят сърцата и душите на българите ", уточни ощеРадев.

По-рано пред постройката на президентската институция се състоя гала по издигане на националното знаме на България.

Президентът Румен Радев одобри строя на Националната гвардейска част. Сред присъстващите на церемонията са ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, министър председателят акад. Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, военни, духовници и жители.

На 1 ноември честваме Деня на националните будители, който има надълбоко значение за българския народ.Този ден отбелязва пробуждането на националното съзнание и раждането на актуалната българска еднаквост.В тази публикация ще навлезем в историческия подтекст, ще изследваме многостранните аспекти на този незабравим празник и ще разсъждаваме върху продължаващата му новост в актуалното българско общество.

Корените наДеня на националните будителисе търсят още през 19 век – интервал, през който България е под османско иго.През това време се обрисува група от интелектуални елити, известни като „ Българи будители ” или „ Народни будители ”.Тези персони изиграха пионерска роля във образуването на културната и национална еднаквост на българския народ.

Народните будители се стремят да възродят и запазят българския език, литература, история и обичаи, потиснати от годините на непознато владичество.С неуморните си старания те се стремят да вдъхнат възприятие на национална горделивост и еднаквост измежду българското население, което в крайн

Денят на националните будители алегорично припомня за устойчивостта, интелектуалната мощност и културното събуждане на българския народ.Той стои като удостоверение за груповото схващане и националния дух, зародили през този сериозен интервал от историята.На този ден освен се почитат самите национални будители, само че се отдава респект и на всички борци за съхраняването на българската просвета и одобряването на самостоятелна нация.

Решаваща роля в честването наДеня на националните будителизаема образованието.Училищата в цяла България включват специфични уроци и действия в своите образователни стратегии, като се концентрират върху историческия подтекст и смисъла на този ден.Като предават познания и разбирания за националните будители, педагозите целят да възпитат възприятие на национална горделивост и да насърчат подрастващото потомство да цени своите културни корени.

Чрез просветителни начинания българските младежи научават за битките и достиженията на своите предшественици, насърчавайки дълбока връзка с тяхното завещание.Тези знания дават солидна основа за запазване и разпространение на българската просвета, гарантирайки пребъдване на наследството на националните будители.

Денят на националните будителив България е показателен мотив за отдаване на респект към интелектуалните колоси, сложили началото на културния подем на нацията.Той припомня за устойчивостта и решимостта на българския народ да запази своето културно завещание и да утвърди своята национална еднаквост.

Празнувайки този ден, българите почитат предишното си, честват сегашното си и въодушевяват бъдещето си.Денят на националните будители е доказателство за силата на знанието, силата на единството и непреходния дух на един народ, който не желае да бъде засенчен от историята.Той служи като фар за ентусиазъм за българите да прегърнат своето културно завещание и да продължат наследството на тези, които проправиха пътя за пробуждането на нацията си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР