Дубай беше засегнат от най-големите си наводнения през последните години,

...
Дубай беше засегнат от най-големите си наводнения през последните години,
Коментари Харесай

Засяването на облаци ли причини проливните дъждове в Дубай

Дубай беше обиден от най-големите си наводнения през последните години, което провокира подвеждащи спекулации за засяване на облаци.

Дубай се намира на брега на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и нормално е доста изсъхнал. Въпреки това, макар че получава приблизително по-малко от 100 мм превалявания на година, от време на време има рискови превалявания. В град Ал-Айн – малко над 100 км от Дубай – единствено за 24 часа са регистрирани към 256 мм дъжд. Основната причина беше " откъсната " метеорологична система с ниско налягане, която привличаше топъл, мокър въздух и пречеше на други метеорологични системи да преминат през нея.

„ Тази част от света се характеризира с дълги интервали без дъжд, последвани от нередовни, значителни превалявания, само че все пак преваляванията са доста рядко “, сподели професор Маартен Абаум, метеоролог от университета в Рединг във Англия, пред, който е изследвал моделите на преваляванията в региона на Персийския залив.

Все още не е допустимо да се дефинира тъкмо количествено ролята, която играе изменението на климата. Това изисква цялостен теоретичен разбор на естествените и човешки фактори, което може да отнеме няколко месеца. Но данните за преваляванията са в сходство с това по какъв начин се трансформира климатът. Просто казано, по-топлият въздух може да задържа повече влага – към 7% повече за всеки градус по Целзий – което от своя страна може да усили интензивността на дъжда.

„ Интензивността на дъждовете счупи всички върхове, само че това е в сходство със затоплящия се климат, където има повече влага, която подхранва стихии и прави изобилните превалявания и обвързваните с тях наводнения прогресивно по-сериозни “, сподели Ричард Алън, професор по климатология в Университета на Четене.

Скорошно изследване сподели, че годишните превалявания могат да се усилят с до 30% в огромна част от ОАЕ до края на века, защото планетата продължава да се затопля.

„ Ако хората продължат да горят петрол, природен газ и въглища, климатът ще продължи да се затопля, преваляванията ще продължат да стават по-интензивни и хората ще продължат да умират при наводнения “, сподели доктор. Фридерике Ото, старши учител по климатология в Imperial College London.

Засяването на облаци включва манипулиране на съществуващи облаци, с цел да се помогне за производството на повече дъжд. Това може да стане благодарение на самолети, които пускат дребни частици (като сребърен йодид) в облаците. Тогава водната пара може да кондензира по-лесно и да се трансформира в дъжд. Тази техника съществува от десетилетия и Обединените арабски емирства я употребяват през последните години, с цел да оказват помощ за справяне с дефицита на вода.

В часовете след наводненията някои консуматори в обществените медии побързаха неправилно да припишат рисковото време само на скорошни интервенции по засяване на облаци в страната. По-ранни отчети на Bloomberg демонстрират, че самолети за засяване на облаци са били ситуирани в неделя и понеделник, само че не и във вторник, когато е настъпило наводнението.

Въпреки че BBC не съумя да удостовери без значение по кое време се е случило засяването на облаците, специалистите споделят, че това в най-хубавия случай би имало дребен резултат върху бурята и че фокусът върху засяването на облаците е „ подвеждащ “.

„ Дори в случай че облачното засяване насърчи облаците към Дубай да изпускат вода, атмосферата евентуално ще транспортира повече вода, с цел да образува облаци, преди всичко, заради изменението на климата “, сподели Ото.

Посяването на облаци нормално се развива, когато изискванията на вятър, влага и прахуляк са незадоволителни, с цел да доведат до дъжд. Миналата седмица синоптиците предизвестиха за висок риск от наводнения в Персийския залив.

„ Когато се плануват такива интензивни и широкомащабни системи, зареждането на облаци – безценен развой – не се прави, тъй като [няма] потребност да се основават толкоз мощни районни системи “, изясни професор Даяна Франсис, началник на катедрата на университета Екологични и геофизични науки Халифа в Абу Даби.

Метеорологът на BBC Мат Тейлър също означи, че неприятното време към този момент е било планувано.

„ Преди събитието компютърните модели (които не регистрират евентуалните резултати от засяването на облаци) към този момент предвидиха, че за към 24 часа ще падне доста повече от една година дъжд “, сподели той.

„ Ефектите също бяха доста по-мащабни, в сравнение с бих очаквал единствено от засяване на облаци – тежки наводнения, засягащи огромни региони от Бахрейн до Оман “, добави той.

Операциите по засяване на облаци в Емирствата се организират от Националния център по метеорология (NCM), държавна работна група.

Дубай е значително урбанизиран. Има малко зелени площи, които да всмукват влагата и дренажните уреди не могат да се оправят с толкоз високи равнища на превалявания.

„ Трябва да има тактики и ограничения за адаптиране към тази нова действителност на по-чести и значителни превалявания “, сподели Франсис.

„ Трябва да вземем за пример да се приспособява инфраструктурата на пътищата и оборудванията, с построяването на резервоари, които да съхраняват водата от пролетния дъжд и да я употребяват по-късно през годината “, предложи ученият.

През януари Управлението по пътищата и превоза на Обединените арабски емирства сътвори ново звено, което да оказва помощ при оправянето с наводненията в Дубай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР