Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование

...
Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование
Коментари Харесай

Намирането на фирми за дуално образование –трудност пред професионалните гимназии

Дуалното обучение има позитивен резултат върху развиването на професионалното обучение у нас.

Това е изводът от изследване на " Галъп интернешънъл " измежду компании и професионални гимназии, взели участие в плана " Домино " за въвеждане на дуалното обучение в България.

Изследването е извършено в интервала юни - юли 2019 година, измежду 104 компании и 31 учебни заведения, 502 компании и 153 учебни заведения отвън плана , както и 4 фокус групи с възпитаници от професионални гимназии и родителите им.
 Около 3900 ученика избират дуалното обучение от новата образователна година
Около 3900 ученика избират дуалното обучение от новата образователна година

Готови сме да спомагаме за спомагателна мотивация на учебните заведения, сподели Вълчев

Те имат намерение да продължат присъединяване си в дуалното обучение, както и да развият в допълнение съдействие с бизнеса.

61% от компаниите и 84% от учебните заведения по плана " Домино " правят оценка взаимоотношението сред учебни заведения и бизнес като доста положително.

Повече от половината от участвалите в изследването компании показват единодушието си да отделят част от служащите си, с цел да вземат участие в семинари по дуалното обучение.

1/3 от представителите на бизнеса , които са отвън плана " Домино " не са склонни да освободят няколко свои служащия, с цел да взе участие в създаването на нови образователни стратегии.
 Двойно повече възпитаници на дуално образование през 2020 година чака Вълчев
Двойно повече възпитаници на дуално образование през 2020 година чака Вълчев

То е потребно и за учащите, и за бизнеса, уверен е министърът

Сред главните компликации, споделени и от бизнеса, и от представителите на просветителната система, преди всичко излиза терзанието на компаниите за вложенията в фрагменти, без да има гаранции, че те ще останат да работят за тях. Особено висок е делът на участващите в " Домино " компании, които споделят, че изпитват такива терзания по отношение на плана - 73%.

Учениците във фокус групите и 57% от представителите на бизнеса, споделят за необятни разминавания сред преподаваното в учебните заведения и нужните познания и умения , които стажантите би трябвало да имат за работа в действителна среда.

Резултатите от изследването, демонстрират още, че теорията, преподавана в професионалните гимназии в страната, постоянно е остаряла и не дава отговор на модерните условия на бизнеса. Учениците, взели участие в проучването, също удостоверяват, че практическите занятия остават на назад във времето , за тях постоянно не остава образователно време или няма подобаваща материална база и преподаватели.
 АИКБ бори дефицита на фрагменти с дуално образование и стипендии
АИКБ бори дефицита на фрагменти с дуално образование и стипендии

Предлага и облекчение на трудовата имиграция

Като най-голяма компликация професионалните гимназии дефинират намирането на задоволително заинтригувани компании за образуване на дуална паралелка. 44% от участвалите в изследването представители на учебни заведения показват този проблем като главен.

56% от представителите на учебните заведения пък се сплотяват към позицията, че зад дефицитите на професионалното обучение у нас се крие преди всичко демографската рецесия.

На напред във времето излизат и проблеми като съмнение в вероятностите, които професионалното обучение предлага и спад на престижа на този вид гимназии у нас за сметка на езиковите.
 Съгласие за осигуровките и отпуската спъва дуалното обучение Обновена
Съгласие за осигуровките и отпуската спъва дуалното обучение

Не е ясно и кой ще образова наставниците

Съдействието от страна на страната за всевъзможни ограничения за подкрепяне на развиването на дуалното обучение у нас - облекчение на обвързваните административни процедури, финансово подкрепяне, осведомителна акция и разнообразни законодателни ограничения - е посочено като съществена причина за превъзмогване на отрицателните трендове във усещанията за професионалното обучение в страната.

52% от представители на просветителната система са на мнение, че задълбочаването на с ътрудничеството сред бизнеса и просветителната система на локално и национално равнище е един от най-ефективните способи за решение на казуса с неналичието на образовани фрагменти за бизнеса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР