Дуалната форма на обучение е един от най-добрите съвременни модели

...
Дуалната форма на обучение е един от най-добрите съвременни модели
Коментари Харесай

Бизнесът в Средногорието инвестира в дуално обучение

Дуалната форма на образование е един от най-хубавите модерни модели за учене посредством работа с потвърдени резултати в Европа. Представлява професионално образование, което се реализира редом на две места – в професионално учебно заведение и компания.

За фирмите, които вземат участие в тази форма на образование, огромната изгода е, че подготовката на фрагментите дава отговор на актуалните условия за сигурност, настояща е по отношение на оборудванията и технологиите, с които бизнесът работи, разрешава достъп до специалисти-ментори, които имат опит и процедура. Основните преимущества за учениците, които избират да се образоват посредством процедура, са:

• Придобиването на на практика опит в действителна работна среда;

• Учене посредством най-хубави практики с съвременно съоръжение и технологии;

• Учене под менторството на професионалисти;

• Възможности за кариерно насочване и професионално развиване в границите на компании с потвърдена известност.

През 2017 година „ Аурубис България “ АД, „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД, група на инженеринговите сътрудници, община Златица и Аграрно–техническа професионална гимназия в град Златица стартираха план за дуално образование в района на Средногорието. През образователната 2018/2019 година към самодейността се причислиха „ Елаците Мед “ АД, „ Геострой “ АД и „ Геотрейдинг “ АД.

Обучението е ориентирано към обезпечаване на опит в индустриална среда, като регистрира трендовете за въвеждане на нови технологии в производства от минната и металургична индустрия. Придобиването на първичен трудов опит в компании с открити високи стандарти на работа и сигурност на труда е изискване за отлична кариерна вероятност.

Към момента, в паралелките с дуалното образование в Аграрно–техническа професионална гимназия гр. Златица има общо 43 ученика. 21 от тях в този момент са в осми клас, 22 са в девети клас. По време на 5-годишния си период на образование учениците се образоват в 3 специалности: „ Електрообзавеждане на производството “, „ Машини и уреди за заваряване “, „ Автотранспортна техника “.

За образованието

В момента в паралелките с дуална форма на образование (8 и 9 клас) се образоват 43 младежи.

Обучението е 5-годишно с банкет след 7 клас и е разграничено на два стадия. В първия стадий (от 8 до 10 клас) теоретичната и практическата подготовка на учениците се прави от учители по общо и професионално обучение в учебното заведение. Вторият стадий (11 и 12 клас) планува в един или два дни от седмицата учениците да обогатяват знанията си в учебно заведение, а през останалите три или четири дни да надграждат наученото в действителна работна среда в дружество - сътрудник под управлението на ментори.

Учениците от 11 и 12 клас, които действително ще работят 3 или 4 дни седмично в една от фирмите, ще получават заплащане.

Дуалното образование в Аграрно-техническа професионална гимназия в град Златица е вероятност за професионално развиване и бъдеще
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР