Дружеството Сигда, собственик на ТЕЦ Варна, водило преговори с няколко

...
Дружеството Сигда, собственик на ТЕЦ Варна, водило преговори с няколко
Коментари Харесай

Данаил Папазов продал 70% от ТЕЦ "Варна" на Доган защото само той бил готов да застане зад сделката с името си

Дружеството " Сигда ", притежател на " Топлоелектрическа централа Варна ", водило договаряния с няколко вложителя за продажба на дялове, само че само почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган бил подготвен да застане зад плана с името си, а не през офшорки и други компании. Това сподели през днешния ден шефът на " Сигда " Данаил Папазов, който е някогашен транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски и някогашен изпълнителен шеф на " Пристанище Варна ".

В края на 2017 година Папазов той купи през " Сигда " Топлоелектрическа централа " Варна ", която бе благосъстоятелност на " ЧЕЗ греп " и единствено няколко месеца по-късно трансферира на Доган мажоритарния дял от 70%. Папазов отхвърли информацията, че дяловете на сина му и щерка му в " Сигда " са добити от почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган против 3500, каквато е била цената им все още на договорката съгласно записаното в Търговския указател. Стойността на дяловете била доста по-висока и освен това избрана от лицензирана компания, само че Папазов отхвърли да назове съответна сума.

Днес Папазов призна също, че дълго време опитвал да купи единствено пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна " тъй като имал интерес единствено към него, само че откакто станало ясно, че това е невероятно купил " от немай къде " цялото сдружение. В същото време Доган имал проекти за развиването на електроцентралата и нейната " екологизация " и по този начин ползите им се допълнили.


© Спас Спасов

" Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово "

На 12 юни обаче почетният ръководител на Движение за права и свободи е записал като дъщерна компания на Топлоелектрическа централа " Варна " сдружението " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ". Както излиза наяве от името му, то ще ръководи бъдещото комерсиално пристанище, което Доган има намерение да построи на мястото на въглищния терминал на Топлоелектрическа централа " Варна " във варненския залив. За негов шеф е бил назначен Данаил Папазов.

Днес той разгласи, че до края на идващия месец би трябвало да бъде оповестено името на огромен задграничен вложител, който да придобие най-много 50% от пристанището против парична вноска от най-малко 60 млн. лева След това с общи персонални средства на съдружниците и заеми от задгранични банки поради по-ниската рента щяло да се премине към вложения за развиването на врата. Новият съучастник в него трябвало да построи инфраструктурата и силози за зърнения терминал, а упованията били до края на тази година " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " да обработи до 250 хиляди т. товари. Това количество трябвало да нарасне до 500 хиляди т. до края на идната година, като главният дял в обработваните товари щял да бъде образуван от обработката на зърнени храни, олио, асфалт, битум и тежки корабни масла.

Данаил Папазов разгласи също, че след построяването на новата контейнерна инфраструктура пристанището ще обработва към 200 хиляди т. контейнери годишно, колкото е потенциалът на всички български пристанища сега.

 Топлоелектрическа централа
© Спас Спасов

Топлоелектрическа централа " Варна "

Данни на " Топлоелектрическа централа Варна " оповестени през днешния ден показвали също, че откакто централата бе добита от " Сигда " за 48.5 млн. евро досега в нея били вложени още спомагателни 30 млн. лева Те били обезпечени с два заема от " Д - банк " и " Първа капиталова банка ". С парите три от шестте блока на електроцентралата били преоборудвани за работа на газ вместо да въглища. С два от тях централата и от тук нататък ще продължи да обезпечава така наречен " леден запас ", за който през м.г. завоюва търг на стойност 27 млн. лева

Електроцентралата на Доган щяла да взе участие и в идните търгове за обезпечаването на така наречен " леден запас " с три от блоковете си. Според шефа на електроцентралата Минчо Минчев обаче досега тя не продава на свободния пазар на електрическа енергия, с изключение на с създаденото по време на 72 часовите проби. Така " Топлоелектрическа централа Варна " се издържала само от приходите от " леден запас ".

Според Данаил Папазов тази обстановка можело да се промени, откакто за централата също бъде обезпечен вложител, което било измежду целите на новите й притежатели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР