Дружеството СФ-БТ, което до миналата есен бе част от структурите

...
Дружеството СФ-БТ, което до миналата есен бе част от структурите
Коментари Харесай

Полиграфическият комбинат прехвърлен от Пеевски към оръжеен търговец

Дружеството " СФ-БТ ", което до предходната есен бе част от структурите на " Булгартабак ", е продало постройката на Полиграфическия комбинат за 25 млн. евро на " Алнуаими груп ", притежавана от иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, заяви " Капитал ". Той е притежател и на оръжейния търговец " Аполо инженеринг ", който за 2014 - 2016 година има общо над 900 млн. лева доходи и 150 млн. лева облага.

За договорка от края на октомври 2017 година излиза наяве от сигнал до прокуратурата на неправителствената организация " Ние, жителите ".

В сигнала се акцентира, че има явна машинация с разпределението на осребреното от синдиците на КТБ имущество на банката и затова нападат обществено всяка договорка, ощетила вложителите на КТБ. Случаят доста наподобява на " делото за 102 млн. лева " за постройката с централата на КТБ на пл. " Гарибалди " в София.

Внезапна поява в листата с кредиторите на КТБ

Преди година " Аполо инженеринг " изненадващо се появява в листата за систематизиране на първите 534 млн. лева от масата на несъстоятелността на КТБ като гарантиран заемодател с взимане за 3.94 млн. лева

Дружеството изпреварва останалите кредитори с помощта на тайнствен контракт за срочен заем от далечния 1 юли 2009 година, като като към него е подписан контракт за залог на вземания на 7 юни 2014 година - единствено 13 дни преди слагането на КТБ под специфичен контрол.

Този контракт за необикновен
залог обаче не е вписан в Централния указател на особените залози (ЦРОЗ) и против него е имало несъгласие, което е почетено от Фонда за гарантиране на влоговете, което на собствен ред се апелира от " Аполо ".

Перманентни покупко-продажби с Полиграфическият комбинат

Построената през 50-те години на предишния век, постройката на някогашния Полиграфически комбинат беше мястото, в което съжителстваха редакциите на съвсем всички централни български вестници. След това постройката мина към собствеността на медийната група на ВАЦ, която преди няколко години се отдръпна от България и продаде вестниците си. След тези рокади в собствеността Полиграфята остана под контрола на Венелина Гочева.

През 2014 година комплексът беше продаден на " Карано пропъртис - България ", благосъстоятелност на едноименна лихтенщайнска компания. Още тогава индикациите бяха, че зад договорката стои депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, защото постройката беше отдадена чартърен на " Благоевград БТ ", част от свързвания с депутата " Булгартабак холдинг ".

За парцела купувачът заплати на притежателите " Вестникарска група България " и " Медийна група България холдинг " 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро бяха лични средства на учредената едвам половин година по-рано " Карано пропъртис ", а останалите 8 млн. евро - заем от Търговска банка Д.

Впоследствие постройката беше трансферирана поетапно в " Благоевград БТ ", в " София БТ " и последно в учреденото преди година дъщерно сдружение " СФ-БТ ". То стана притежател и на постройката на софийската фабрика на цигарения холдинг, която след това бе съборена, като общо за двата парцели заплати 61 млн. лева на майка си.

Извън централната постройка на някогашните редакции, в договорката за Полиграфическия комбинат влиза и някогашната " Печатница София " (страничното дясно крило на комплекса). През май 2016 година то бе продадено още веднъж от сдружение на Венелина Гочева на компанията " А. Е. Бест съксес сървисис България ", още веднъж свързвана с Пеевски. Имотът бързо е трансфериран против 10 млн. лева на " София БТ ". Оттам следват същите премествания като при централния корпус.

Самото " СФ-БТ " малко след основаването си напусна " Булгартабак холдинг " дружно с парцелите. " София БТ " продаде против незнайна сума първо 53%, а след това и останалите 47% от сдружението на дубайското Bulgartabac Trade FZE. То е посочено като обвързвано лице отвън групата в докладите на " Булгартабак холдинг ". Кой е притежателят му не се схваща от документите, само че неговият шеф Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед е и член на борда на цигарения холдинг. При договорка с такова заинтригувано лице за над 2% от активите би трябвало да има утвърждение на общото заседание на " Булгартабак ", само че такова по този начин и не бе поискано, и Комисията за финансов контрол не видя проблем в договорката.

Реална ли е цената?

Какви са проектите на новия притежател не е ясно, като за няколкото месеца от договорката не се вижда активизация към постройка и тя продължава да стои празна, отбелязва " Капитал ".

В имотния отрасъл дефинират цената за въпросните 5200 кв. м като висока поради обстоятелството, че парцелът е празен и се нуждае от сериозен ремонт. При това състояние платените 25 млн. евро не е ясно какъв брой време биха се изплащали от наеми, въпреки най-малко, съдейки по оборотите и облагите на " Аполо инженеринг ", финансирането не би трябвало да е проблем.

Според " Ние, граждание " е допустимо " да е бил оказан напън съответно в тази ситуация с " Аполо инженеринг " ООД - да закупят горепосочените недвижими парцели по повишена цена, която би могла да покрие корупционната такса ", с цел да се окаже по-напред в листата на кредиторите на КТБ.

Друго тяхно съмнение е, че договорите с банката са антидатирани. Към сигнала са приложени редица документи, измежду които подписани от трима от четиримата изпълнителни шефове и двама членове на надзорния съвет изказвания, че подобен
залог не е сключван.

По устава на банката, в случай че има подобен контракт, той би трябвало да е бил обсъждан и на директорски съвет и да е подписан от най-малко двама шефове. Също по този начин са приложени и информации от Централния указател на особените
залози, че залогът не е бил вписван там.

От документите излиза наяве още, че Фондът за гарантиране на влоговете е почел възражения против привилегирования ред на " Аполо " (както и на друга компания " Ардастрой " с 8.3 млн. лева вземане). Двете компании апелират решението на ФГВБ.

Какво е известно за " Аполо " и Ал Нуаими

Самият оръжеен търговец е благосъстоятелност на две сдружения - " Бългериън милитъри манюфекчъринг груп " и " Балкан агрикалчарал ". И двете обаче на собствен ред са еднолично притежавани от " Евро инвестмънт холдинг ", в което 100% от акциите държи Ал Нуаими, който обществено не е известна фигура в България.

" Алнуаими груп " до лятото на 2017 година е непосредствено благосъстоятелност на предприемача, когато и то е трансферирано в " Евро инвестмънт холдинг ".

Дружествата от групата се обслужва юридически от юрист, работещ за " Химимпорт " - Велислава Балтова, като в борда на новия холдинг има и друго лице, свързвано с обществената компания - Стойчо Георгиев.

От 2013 година " Аполо " има регистриран консорциум със свързваната с Пеевски " Техноекспортстрой ". По това време обаче оръжейният търговец е дребен състезател с към 10 млн. лева оборот, до момента в който през идната 2014 година оборотът му нараства 20 пъти до над 200 млн. лева, а в идващите година и над 300 млн. лева

Интересно е, че след имотната договорка текат мениджърски рокади в сдружения от групата. В първите дни на 2018 година Ал Нуаими излиза от ръководството на " Бългериън милитъри манюфекчъринг груп " и на негово място е назначен незнайният 60-годишен Петър Панайотов, който няма други фирмени участия по регистрите.

В началото на февруари Ал Нуаими напуща и " Аполо инженеринг " дружно с другия шеф Румен Райков. На тяхно място като шеф влиза Даниел Цветанов Димитров. Той има единствено присъединяване във компания без активност дружно с брат си Ивайло, който е шеф на българските сдружения на швейцарската компания за опаковъчни машини Multivac. Въпреки новите лица в Търговския указател няма вписана смяна в собствеността на " Евро инвестмънт холдинг " и сдруженията под шапката му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР