Дружеството „Биоминерал” ООД е новият концесионер на находищата „Ябланица” и

...
Дружеството „Биоминерал” ООД е новият концесионер на находищата „Ябланица” и
Коментари Харесай

„Биоминерал“ ООД е новият концесионер на находищата „Ябланица” и „Нановица“


Дружеството „ Биоминерал” ООД е новият концесионер на находищата „ Ябланица” и „ Нановица “, от които се добиват скалнооблицовъчни материали – варовици. Това реши държавното управление, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Находище „ Ябланица “ се намира на територията на едноименната община, област Ловеч, а находище „ Нановица “ се намира в същата област, в община Тетевен. Двете концесии са предоставени през август 2007 година на „ Седимент приват “ АД за 25 години. С днешното правтелствено решение правата и отговорностите по предоставените концесии се трансферират напълно на „ Биоминерал “ ООД, гр. Ябланица.Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния. Министерският съвет реши също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на клаузите на концесионните контракти, които уреждат даването на банкова гаранция. До момента желаната банкова гаранция покриваше 50% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионните контракти. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Съгласно друго решение на държавното управление, с 5 години ще бъде продължен срокът на концесионния контракт за рандеман на оловно-цинкови руди от находище „ Джурково “, Пловдивска област. Промяната е по искане на концесионера. Със същото решение на Министерския съвет се плануват и промени във връзка с концесионното заплащане и банковите гаранции за осъществяване на отговорностите на концесионера. Целта е договорът да бъде наведен в сходство с настоящото все още законодателство. Министърът на енергетиката е оправомощен да подписа с концесионера - „ Лъки Инвест “ АД, в допълнение съглашение към концесионния контракт, който е подписан през 2000 година за период от 9 години. През 2008 година в началото избраният период е удължен с 10 години.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР