Дружествата със специална инвестиционна цел са сред най-големите собственици на

...
Дружествата със специална инвестиционна цел са сред най-големите собственици на
Коментари Харесай

Рентата намалява в някои региони на страната

Дружествата със специфична капиталова цел са измежду най-големите притежатели на земеделска земя у нас. Към края на декември предходната година "Агро Финанс " АДСИЦ има аграрни имоти с обща повърхност от 138 571 декара. Акционерното сдружение със специфична капиталова цел, лицензирано от Комисията за финансов контрол, развива активността си в региона на вложенията в недвижими парцели, по-специално – в аграрни земи (секюритизация на недвижими парцели *). Дружеството може да придобива и новоизграждащи се и приключени здания – жилищни, индустриални, икономически, както и елементи от такива здания. Цената на придобиване е определящ аршин за компанията, като тя би трябвало да бъде в границите на преобладаващите за дадена категория земи пазарни цени или по-ниска.

Инвестираните средства от сдружението са в размер на 44.007 млн. лв., като междинната капиталова цена на портфейла, с включени разноски, е 317.58 лв. на декар.

Към края на декември 88.35% от притежаваната земеделска земя е в три от шестте региона на страната - Северозападен, Северен централен и Североизточен регион. Останалите парцели са в Южния регион. Тези имоти са желани поради качеството на земеделската земя и капацитета за развиване на земеделието в тях, което подхожда на проектите на сдружението, означават от агрофонда.

Дружествата със специфична капиталова цел са и измежду най-активните играчи на агропазара при комасацията (окрупняването на парцелите). По този метод те основават по-добри условия за механизирана обработка на земята и за развиване на съвременно земеделие.

Основната активност на "Агро Финанс " е ориентирана към изкупуване на имоти качествени обработваеми земи, раздробени след реституцията на дребни имоти с голям брой притежатели, и обединяването им в огромни масиви на пазарен принцип, така наречен комасация. Комасираните масиви, които оферират опция за по-ефективна употреба спрямо дребните единични имоти, след това сдружението отдава под аренда за обработка на аграрни производители или кооперации.

Най-големите имоти със земеделските земи са в областите Монтана, Плевен и Враца, в които "Агро Финанс” АДСИЦ има общо 85 хиляди декара (61% от земеделската земя в капиталовия портфейл на дружеството).

Самите агрофондове нямат право да обработват притежаваните от тях земи. Печалбата им идва от отдаването на ниви за култивиране чартърен и като аренда, платена им от разнообразни фермери.

Към края на декември площта на отдадените под аренда и наем земи за стопанска 2020/2021 година е 132 хиляди дка. или 95% от притежаваната земя. Средната контрактувана от агрофонда лихва е в размер на 52.11 лв. на декар. Тя е по-ниска по отношение на сумата от земеделската 2019/2020 година, когато фермерите трябваше да заплащат по 53.45 лв. на декар. Вече са събрани 73% от всички вземания на тази стопанска година.

Приоритетни за сдружението са парцелите с опция за уедряване. Нивите с по-голяма повърхност естествено оферират благоприятни условия за по-ефективна обработка на земята и са желани от арендаторите. Затова от "Агро Финанс " търсят и включва в портфейла си имоти с повърхност над 10 дка, с поливност, разстояние от пътя и съществуване на спомагателни ограничавания за прилагане на парцела - електропровод, тръбопровод, газопровод и вододайна зона.

* Секюритизация на земеделска земя - вложение на парични средства, набрани посредством издаване на скъпи бумаги, в недвижими парцели (земеделски земи, поземлени парцели в горски територии или парцели в урбанизирани територии, предопределени за жилищни, индустриални, курортни, спортни и развлекателни функции), чрез покупка на право на благосъстоятелност и други вещни права върху тях, за даването им за ръководство, отдаване чартърен, лизинг, аренда и / или продажбата им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР