Другите две енергодружества - ЧЕЗ и ЕВН, съобщават от какво

...
Другите две енергодружества - ЧЕЗ и ЕВН, съобщават от какво
Коментари Харесай

Само Енерго-Про обяви конкретно намерение за цена на тока - 1,83% увеличение

Другите две енергийни дружества - ЧЕЗ и ЕВН, оповестяват от какво ще зависи предлагането им

Трите компании, които разпределят и доставят с ток битовите консуматори и дребния бизнес - " Енерго-Про ", ЧЕЗ и ЕВН, оповестиха през днешния ден желанията си за цени от 1 юли. Законът ги задължава да създадат това един месец преди да внесат в КЕВР предложенията си.

Само двете сдружения на " Енерго-Про " обаче афишират желанието си с съответни проценти.

" ЕРП Север ", електроразпределителното сдружение на " Енерго-Про " оповестява, че в случай че КЕВР утвърди предлагането им, то цената на мрежовите услуги ще се усили с 1,57%.

То ще пристигна от корекции на приетите разноски за активността му, инфлационния показател и степента на осъществяване на капиталовата стратегия. В заявката си " Електроразпределение Север " ще предложи на КЕВР от 1 юли цената за достъп до електроразпределителната мрежа на небитовите (стопански) консуматори да се дефинира на база на предоставената мощ. От месеци сдружението прави разяснителна акция за тази смяна.

В ценовото заявление на " Енерго-Про Продажби ", което е снабдителят с електрическа енергия на контролирания пазар в Североизточна България, се планува цената на тока за битовите и икономически консуматори да се промени с 0,26%. В предлагането им ще се регистрира резултатът от либерализацията на пазара, признаването на цялостния размер на надбавката за активността, разноските за балансиране в цялостния им размер и от наложените отговорности за енергийно икономисване.

Така общото нарастване на цената на електрическата енергия за потребителите на контролиран пазар ще бъде 1,83%, се споделя в известието на " Енерго-Про ".

От " ЧЕЗ Разпределение България ", електроразпределителното сдружение на ЧЕЗ, оповестяват, че заявката им за цените за достъп и транспорт ще отрази плануваните разноски за закупуване на еленергия за покриване на софтуерни разноски, плануваните вложения за 2020 година от 74 млн. лева, разноските за балансиране. Ще се поправят цените с инфлационния показател, с разликата сред прогнозните и осъществени вложения, с прогнозната и действително пренесена еленергия, както и с разликата сред прогнозната борсова цена на електрическата енергия, която бе 92,85 лева за мвтч, и действителната. Дружеството чака да придвижи през разпределителната си мрежа 9,3 тераватчаса електрическа енергия до крайни клиенти.

ЧЕЗ Електро България ", което е доставчик с ток на Западна България, ще предложи покриване на разноските за осъществяване на лицензионната си активност, посредством установяване на обоснована надценка за активността си, без кръстосано субсидиране.

" Електроразпределение Юг ", дъщерното електроразпределително сдружение на ЕВН, ще калкулира в заявката си за цени за транспорт и достъп нужните доходи за настоящия интервал, индексирани:
• разликата сред прогнозните количества пренесена през мрежата сила и действително достигнатите;
• разликата сред прогнозната цена, заложена от КЕВР, по която разпределителните сдружения купуват сила за покриване на софтуерните си разноски от борсата, и цената реализирана на борсовия сегмент „ Ден напред “;
• разликата сред планирани и осъществени разноски за инвестиции;
• инфлационен индекс;
• разноски, отразяващи действителните равнища на цените на балансиращата сила.
Ценовото заявление на " ЕВН България Електроснабдяване " ще отразява приходите, нужни за лицензионните отговорности на компанията и осъществяването на действия, наложени й със закон, измененията, свързани с либерализацията, както и с разноските за енергийна успеваемост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР