Дроновете камикадзе представляват заплаха за геостратегическия баланс, тъй като страни

...
Дроновете камикадзе представляват заплаха за геостратегическия баланс, тъй като страни
Коментари Харесай

Американци предупреждават за заплаха от ирански дронове в Северна Африка

Дроновете камикадзе съставляват опасност за геостратегическия баланс, защото страни като Иран ги създават всеобщо, с цел да ги раздават на размирен фракции и по този начин да подхранват войни в Близкия изток и Африка, изключително в зоната на Магреба, където е и Мароко.

„ Сега ирански дронове са ситуирани в Северна Африка, директно заплашвайки Мароко “, сподели Луелин Кинг, американски специалист по стратегическите въпроси, пред Boston Herald.
-->
В публикация, обясняваща по какъв начин Иран води конкуренцията с дронове в Близкия изток, специалистът показва, че изправени пред тази обстановка „ мароканските дипломати интензивно повдигат въпроса пред западните държавни управления “.

Всъщност Мароко към този момент предизвести няколко пъти за въоръжаването на сепаратистката милиция Полисарио с дронове камикадзе от Иран, със съучастието на Алжир. Ислямската република освен доставя оръжие, само че и дава военно образование на членове на сепаратисткия фронт.

Иран се трансформира в най-развитата и напреднала страна в производството на дронове камикадзе, защото преодоляването на тази бойна машина датира от 80-те години и те бяха употребявани във войната с Ирак, макар че по това време дроновете изпълняваха единствено задачи по наблюдаване.

Днес иранската войска твърди, че нейният защитителен промишлен комплекс може да създава на локално равнище моторите и всички елементи на нейните дронове.

Докато светът беше концентриран върху нуклеарната стратегия на Иран през последните години, Техеран ставаше все по-усъвършенстван в своите дронове и по този метод се трансформира в главния снабдител на военните машини за диктатори и бунтовници, употребявани и в руско-украинската война.

Според анализатора иранските дронове са „ все по-сложни “ и „ хванатите американски самолети са въодушевили иранските инженери “, които са създали и свои „ авангардни технологии “.

Те са леки, евтини, лесни за превозване и прикриване, също така настоящето потомство ирански дронове могат да носят огромни балистични товари, както и да летят до 24 часа самостоятелно.

Цитирайки Илан Бърман, старши вицепрезидент на Американския съвет за външна политика, Луелин Кинг споделя, че Иран е стигнал до заключението, че мощта му не е в съревнованието с по-големите сили, а в подпомагането на асиметричните спорове.

„ Мароко изрази същинска угриженост по отношение на тези дронове “, напомня той, акцентирайки, че тези машини може и да не завоюват войната, само че „ те могат да нанесат големи вреди на разнообразни цели, вариращи от туристически курорти, исторически места за поклонение и просвета, до военни уреди, електрически мрежи и електроцентрали. “

За Илан Бърман „ това, което липсва, са съответни отбрани против офанзиви с дронове, без значение дали са единични офанзиви, причиняващи вреди, или рояци, предопределени да причинят обилни вреди “. И единствената ефикасна отбрана против дронове, споделя той, е израелският Железен купол, издигнат с израелска технология и подпомаган и финансиран от Съединени американски щати.

Досега Израел не беше податлив да продава своя Iron Dome, който може да улови нисколетящи снаряди на разстояние до 4 километра. Това е сложно радарно основано мобилно отбранително устройство, предопределено да унищожава ракети и дронове, идващи от Газа и нейните съседи Сирия и Ливан, и двете защитаващи ирански ползи.

От своя страна Мароко предизвестява света за изменящата се стратегическа динамичност в района на Северна Африка и опцията съвсем всички страни да бъдат атакувани от дронове, машини, които са се трансформирали в опора на войната поради ниската си цена и потенциал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР