Древногръцкият историк Херодот, смятан от архивите за бащата на историята,

...
Древногръцкият историк Херодот, смятан от архивите за бащата на историята,
Коментари Харесай

Историята на свещената проституция – една добра практика, която християнството прекъсва

Древногръцкият историк Херодот, считан от архивите за бащата на историята, имал опцията освен да резервира огромна част от историята на света, само че и да следи някои доста специфични процеси и развиването на цивилизации, които през днешния ден са изгубени, само че подозираме, че огромна част от читателите ще открият с носталгия, че настъпилите промени не са били най-хубавото решение. Херодот имал опцията да се запознае и да съпоставя Древна Гърция с Вавилонската империя. Животът там му се сторил изключително трогателен и тъкмо затова решил да запише всичко, на което става очевидец.

Неговият труд „ Историите “ ще разреши да се срещнем с връзките сред мъжа и жена – включително и интимно, само че също по този начин ще открием, че хабитатът е бил малко по-различен. Историкът стартира да обръща внимание на дамите и да преглежда по какъв начин тъкмо те са прекарвали своето време в предишното. Херодот показва с изненада, че някои региони дамите и мъжете имат равни права. В други матриархатът е на доста висока респект. В избрани зони на Персия има жени-войни, които би трябвало да убият съперник в борба, с цел да получат правото да се омъжат, само че не са и малко тези местности, където нежният пол се продава като стока. Разкритията биха могли да изненадат и някои от най-заклетите феминистки, изключително частта с равните права, само че писателят ни среща и с още една доста странна процедура. За задачата се прехвърляме в Древен Вавилон и по този начин наречената „ свещена проституция “.

 800px-Toulouse-Lautrec_Prostitutes_DMA

Самата фраза може да се счита за безспорен оксиморон през днешния ден, както и в предишното, само че вавилонците не са се интересували от този факт. Все отново проституцията е тип услуга и форма на замяна на средства за секс, като в това отношение самият секс по този начин или другояче не може да се счита за заветен, най-малко по каноните на религията, изключително в случай че не става с благословията на църквата. Следователно какво тъкмо е свещеното? Оказва се, че това е една доста забавна традиция в Близкия изток и за изненада на редица съперници, специфичното място за проституция е точно храмът. Според някои архиви тъкмо там може да се открият дамите – повелителки на най-древната специалност. За някои историци това е бил методът да се отстрани стигмата от концепцията. Какво споделя Херодот в този случай? Според законите на Вавилон, всяка една жена е задължена да бъде най-малко един път в живота си покрай храма на Афродита и да прави секс чужд.

Законът го изисква, най-малко един път в живота, само че по-важното е, че повторният акт не се счита за закононарушение, дори в противен случай, работи окуражаващо. Легендата споделя, че един път откакто дамата влезе в храма, няма право да се прибира вкъщи при фамилията си – тъкмо по този начин, множеството са били към този момент обвързани фамилно. Трябва да изчака идването на чужд мъж, който наложително ще предложи пари, като ги сложи в полите ѝ. Сумата не е от никакво значение, тъй като тя не би трябвало да отхвърля. Половият контакт се случва отвън храма. Очевидно в него не е позволено да се употребяват връзките, както и да се завърши самата договорка.

 Griechen31

Щом клиентът завърши своето свещено дело, той може да си потегля, а за дамата се счита, че е изпълнила своя дълг към богинята и е свободна да се прибира, само че би трябвало да знаем, че това е минималното, което би трябвало да се направи в името на богинята, а както се досещаме, Афродита е повелителката на хубостта, затова има дами, които се отдават доста на концепцията. Практиката не се среща единствено във Вавилон. Херодот споделя, че нормално тези храмове били препълнени и откакто Вавилон е мегаполис, доста постоянно скупчванията на хора се случвали точно там, а консумирането на покупко-продажбите можело да бъде даже пред погледа на инцидентни минувачи. Критиците знаели, че всичко се случва в името на богинята, затова нямали право да се обаждат и месят в по-висшите хрумвания.

Историците съумяват да проследят сходни придвижвания към 6000 година прочие Хр. Това най-вероятно дава и отговор за какво тази специалност се счита за най-древната. Финикийските знаци към момента не са били в приложимост, само че по-забавното е, че когато те са липсвали, богините и божествата са претендирали тъкмо този тип удостояване – с сексуален контакт. Вярването, че дамата в предишното е била единствено стока, изрично не може да се счита за истина. Нежният пол е бил обект на почитание и в доста зони е стоял тъкмо след богините в митологията. Макар и този факт да се пропуща в някои случаи, Херадот акцентира, че в разнообразни области дамата е била знак на мощ и почитание, на извор на живот, както и на безспорна цялост. Някои историци през днешния ден считат, че терминът „ Свещена проституция “ се употребява в случаите, когато дамата не взима артикули, с цел да продаде тялото си, явно във Вавилон имаме изключения. Подобни практики първоначално могат да се виждат и в Кипър. Други полови оксиморони ще открием в Еврейската свещена книга, където участват две думи за проституция.

Едната е зонах – която маркира леката жена, а другата – кедешах показва свещената и отдадена (проститутка), която извършва малко по-различна роля. В същите мемоари се загатва за нея към 93 пъти. Точно това кара и някои историци да имат вяра, че даже в религията има свещени и специфични служителки на въпросната специалност. Макар и половата гражданска война да идва доста по-късно,  би трябвало да маркираме наличието и на мъже, заемащи тази специалност и употребяващи същите ивритски термини. Присъствието и на двата пола в този бизнес ще се открие в легендата за Содом и Гомор. Сексът се преглежда и като обект на власт, въпреки всичко знаем, че в Римската империя бойците постоянно насилвали тези от долните рангове, с цел да открият своята власт и надзор.

В Индия такава процедура се наричани басави. Индийците употребявали опцията да изпращат юноши в пубертетна възраст от селата в храмовете, където се прави обреден брак с обещано провидение – приемете го като форма на първо причестяване, само че с тази разлика, че младежите (повечето са били мъже), стартират да обслужват полово по-висшите духовни водачи. Тези водачи имали правото да употребяват полова връзка с всеки, който си изберат, като това не ги обвързва по никакъв метод със сключването на брак. За мнозина това е опит за ходатайстване и носене на подкупи, само че също по този начин и метод за построяването на едно религиозно начало. В такива моменти човек може да се замисли какво в действителност се практикува в Католическата черква да вземем за пример.

 Pompeii-wall_painting

Фреска от бардак в Помпей

Практиката продължава най-малко до времето, в което британците не идват и не стартират да подлагат на критика традицията. Още едно място, където западното въздействие получава сурово рамо е Япония. Техните свещени дами се назовават мико и съгласно легендата – японците боготворели въпросните хубавици и постоянно ги уважавали за всичко, което правят за мъжката публика – не ги бъркайте с гейшите. В случай, че се чудите, в близкото минало японските дами публично бяха декларирали, че ще стачкуват и няма да вършат секс със съпрузите си, в случай че поддържат един съответен министър-председател. По-лошото е, че модерните фенки на мико последваха техния образец. Япония се оказва страна, която може да се контролира единствено и само от половия нагон на поданиците, а както се досещаме, сходни наказания постоянно имат триумф.

До през днешния ден има разногласия дали свещената нотка е била употребена, с цел да се увеличи позитивната настройка към дамите, както и да служи като форма на защита или просто мъжката публика се е радвала, че не би трябвало да заплаща нищо. Мнозина показват Мария-Магдалена за първата жена, която получава помилван от християнската вяра, само че в следствие легендите и разискванията на тематиката ще ни потвърдят, че тя в никакъв случай не е била действително продажница, тъй като в първите мемоари и архиви не се показва въобще нейната специалност. За нея знаем единствено, че има грехове и нищо повече, а по-късно католическата и православната черква ще изберат да употребяват облика ѝ за дисциплиниране  на дамата в дома.

 Suzuki_Haronubu_oiran_ukiyo-e

Според някои феминистки това е форма на божествената форма на полови връзки, както и разкриването на по-добрата страна на женската половост. С други думи не е било мъчно на дамите да получат мъжкото внимание, прочее не се е налагало и да търсят, самият акт претендирал мъжът първи да пристигна и да се поклони, освен това в свещено място, затова и самата проституция в този тип се счита за свещена. Ако се чудите къде се прерязва практиката за Европа – отговорът е още веднъж благодарение на религията. Извън остарелия континент, можем да видим, че тук-там като Йемен, където половата просвета върви в негативни точки, може да открием още такива модели на свещената специалност, само че не забравяйте, че на първо място ще би трябвало да подкрепите някоя избрана богиня.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР