Древногръцката митология е богата на славни истории за героични подвизи,

...
Древногръцката митология е богата на славни истории за героични подвизи,
Коментари Харесай

Мита за Язон изпълнява поръката на Еет

Древногръцката митология е богата на славни истории за героични подвизи, божества и мистични създания, които се счита, че са обитавали земята през велики времена.

Елинските фолклорни легенди издигат някои имена на фундамент, като ги обвързват с редица качества и благодетели. Други герои обаче се разказват като източници на несгоди, паники и бедствия. Името на Язон пробужда спорни асоциации.

От една страна, той е жертва на нечестности – законният му трон е лишил от неговия чичо Пелий, чиито несгоди остават безнаказани. От друга страна, Язон е живото доказателство за това, че отмъщението има необятна мощ – когато изгубиш надзор над него, то те обзема и добротата отстъпва на яростта.

Митовете за Язон са многочислени. Той е герои, свързван със славни подвизи, само че и нечестни действия.

Какво гласи митът за Язон извършва заканата на Еет

Предисторията на срещата сред двамата герои е, че чичото на Язон – Пелий, му дава обещание законния трон единствено в случай че той вземе Златното руно и го донесе при него.

Златното руно обаче се намирало при цар Еет. Язон трябвало да изиска от него Златното руно чрез мир и благосклонност. Еет обаче не отстъпил по този начин елементарно Златното руно, а отправил първо повеля към Язон – да изгори отдадената на Арес равнища, да я засее със зъби от змей и щом от тях израснат воини, да се сбие с тях и да ги унищожи.

Язон се отправил да извършва заръката, само че благодарение на магьосницата Медея, която била влюбена в него. Тя му дала специфични магични мехлеми, с които той намазал своите оръжия. С тях той дружно с Аргонавтите отишли на Аресовата равнища.

Заради магичните мехлеми на Медея, Язон почувствал неистова мощ. Тялото му станало като от желязо, а мускулите му се нараснали с големи размери. От равнищата изскачали огнени бикове с гневен плач, които се хвърляли върху героя. Той обаче оставал непреклонен и се справял с тях с един размах. След като преодолял това затруднение, Язон посял равнищата с драконовите зъби.

Воините почнали бързо да израстват и копия се показвали от равнищата. Героят, въпреки изтощен, си припомнил рекомендацията на Медея, хванал един камък и го заметнал по тълпата от воини. По думите на магьосницата, камъкът имал силата да настрои воините посред им и по този начин и станало. Язон се нахвърлил със своя меч върху тях и ги унищожил.

Така той извършил заканата на Еет и с колесницата си потеглил назад към царя, с цел да си изиска извоюваното Златно руно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР