Древните римляни използвали растението с латинско название Anthemis nobilis по

...
Древните римляни използвали растението с латинско название Anthemis nobilis по
Коментари Харесай

Етерично масло от римска лайка - всички ползи и приложения

Древните римляни употребявали растението с латинско наименование Anthemis nobilis по време на война за придаване на храброст и кураж на всеки войник. Днес известното наименование на това растение е римска лайка.

То пораства покрай земята и стига до височина към 30 сантиметра. Листата и цветовете му са в сиво-зелено като маргаритките, а уханието му е на ябълка. Това симпатично и непретенциозно цвете има позитивно влияние върху растящите наоколо растения и по тази причина го назовават и лекар на растенията.

От цветовете на римската лайка посредством метода на парната филтрация се добива етерично масло. То има сладостен флорален и плодов мирис, наподобяващ този на свежата ябълка и жълто-зелен цвят. Чистият мирис е доста успокоителен.

Етеричното масло от римската лайка има редица приложения поради многочислените изгоди, дължащи се на положителния му състав. Той включва като съществени съставки 4- метиламил ангелат, изобутил ангелат, изоамил тиглат. Те му придават антисептични свойства, които са ефикасни при рани, язвени процеси в кожата, екзема, подагра и други кожни раздразнения, в това число бактериални кожни болести, включително в устната празнина и на венците.

Лечебните свойства на маслото на римската лайка не се изчерпва с това. Може да се употребява и при храносмилателни проблеми. Тогава са подобаващи компресите с маслото за облекчение на недоволства при диария, запек, метеоризъм, колики и коремни болки.

Дихателната система също се повлиява добре от това етерично масло. Подходящо е при пристъпи на астма за инхалации или масаж на дейните точки - безоблачен сплит, китки, слепоочия.

Добре въздейства и на репродуктивната система, по тази причина при мъчителен цикъл, нередовна менструация или менопауза е добър асистент в преодоляването на признаците.

При недоволства в региона на мускулно- скелетната система - болки, конвулсии, се предлага масло от римска лайка за разтривки в мястото на болката. При пострадвания и отоци обаче не трябва да се масажира с него, а да се направи леден компрес.

 Масло от римска лайка при хранисмилателни проблеми

Тъй като е безвредно за деца, маслото може да се употребява при храносмилателни разстройства, диария и бодърствуване.

Извлекът от римската лайка е потребен при всевъзможен вид кожа и по тази причина във фармакологията се употребява необятно във всевъзможен вид кремове.

Ефективно средство е против бодърствуване и даже дребните му концентрации имат успокоителен резултат.

Римската лайка във тип на етерично масло се комбинира добре с лавандулата, здравеца, розата и с екзотичните нероли и иланг-иланг.

А с цел да си помогнете на 100%, пробвайте нашия чай от лайка, а за хубост - лайка с мед за подсилване на косата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР