Древните китове са били свирепи хищници и са имали страховити

...
Древните китове са били свирепи хищници и са имали страховити
Коментари Харесай

Не е за вярване какво чудовище е обитавало океаните

Древните китове са били свирепи хищници и са имали страховити зъби сходно на лъвовете, сочат резултатите от изследване на австралийски академик. Неговата теза развенчава теориите, че огромните бозайници в древността са употребявали зъбите си за пречистване на храната си, както вършат днешните им миролюбиви наследници. Има две съществени групи китове – зъбати създания като косатките, и такива с балени, които филтрират планктон и дребни риби от океана за храна посредством своята специфична конструкция. Използвайки триизмерни скенери университетските палеонтолози на музея „ Виктория “ и университета „ Монаш “ направиха модели на цифрови зъби на фосилни баленови китове и на днешните морски бозайници.

Те разкрили, че зъбите на античните баленови китове - предците на днешните сини китове - се разграничават от днешните и вместо това са доста по-остри. " Тези резултати са първите, които демонстрират, че античните китове са имали извънредно остри зъби с една функционалност - рязане на плътта на плячката си ", сподели старшият куратор на палеонтологията на музея „ Виктория “ Ерих Фицджералд. " Противно на това, което доста хора мислеха, китовете в никакъв случай не са употребявали зъбите си като решето, а са еволюирали техниките за потреблението им като филтри по-късно - може би откакто към този момент са били изгубили зъбите си ".

Предишна доктрина за античните китове допуска, че филтрират храната благодарение на зъби, които, когато са затворени, образуват зигзагообразно решето, сходно на някои живи тюлени. Ситото уловя храната в устата и също по този начин разреши на водата да изтече сред зъбите на открито. Те в последна сметка били сменени от балени, добави теорията. Откритието, оповестено в списание Biology Letters, значи, че " китовете изцяло са обърнали биологията си за хранене с главата надолу ", когато са се развили към хранене посредством пречистване на водата, споделя откривателят от музея " Виктория " и университета " Монаш " Дейвид Хокинг.

Изследователите споделиха, че е належащо да се извърши още работа, с цел да се разбере произхода на баленовите китове, които са най-големите животни на Земята, само че се хранят с някои от най-малките океански същества.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР