Древeн Египет – една от най-интересните цивилизации съществували някога. Обект

...
Древeн Египет – една от най-интересните цивилизации съществували някога. Обект
Коментари Харесай

Древен Египет – 5 неразкрити мистерии на една древна цивилизация

Древeн Египет – една от най-интересните цивилизации съществували в миналото. Обект на невиждан интерес от историци и археолози, Египет си остава антична мистерия, която не може да бъде изцяло разкрита. Под златните пясъци на тази антична цивилизация се крият какви ли не секрети, които стоят и чакат да бъдат разкрити. Древни предмети, гробници, писмени извори и какви ли не още чудеса, за които учените дават благо и драго да открият. Но каква е тайната на Египет?

Тук може да прочетете за пет от най-големи загадки на античен Египет, които към момента не са позволени:

Голямата пирамида има повече от три стаи

Най солидната пирамида била издигната в чест на египетският фараон Хуфу преди 4,500 години. Представлява голяма структура, която е построена от 2,3 милиона каменни блока и е висока 150 метра. Доскоро за пирамидата се знаеше, че има три стаи. Представете си тогава изненадата на учените, когато през 2017 година сканират пирамидата и откриват доказателства, че е допустимо да има и друго помещение, което да е също толкоз огромно както най-голямото известно до момента. Толкова добре скрита стая, приказва за предумисъл, която стои зад нея. Защото по-късно стаята била запечатана.

Единствената опция да сложат предмети вътре в стаята е до момента в който я строят. Към нея не водят никакви коридори. Каква била концепцията? Какво са поставили вътре преди да запечатат помещението? Защо Хуфу не желал никой да разбере какво има вътре?

Изгубен лабиринт

Според легендите преди 2,500 години в Египет е съществувал голям лабиринт. Говори се, че представлявал двуетажна постройка  с покрив от един единствен великански камък, която надминавала величието даже на пирамидите. Състоял се от 3000 обособени стаи. Всички стаи били свързани между тях, посредством проходи, които нямало по какъв начин да преминеш без някой, който да те направлява. Царската гробница се е намирала в подземието. Лабиринтът е бил обект на голям интерес по това време – доста писатели са посетили и описали лабиринта в свои творби, само че с времето писанията се изгубили и към този момент никой не знае къде се намира той.

Археолози са разкрили 300-метрово плато, за което считат, че най-вероятно е гигантската основа на лабиринта. Направеното сканиране през 2008 година дава взор към намиращото се под платото, а точно под земята лабиринт, който много тъкмо подхожда на описанията. Неизвестно е дали това е същия лабиринт, защото макар догатките на учените към момента никой не е стъпил в него.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Още 5 неразкритите мистерии на една антична цивилизация – Египет

Сфинкс открит в Израел

Доста надалеч от Египет. През 2013 година в Тел Хазор, Израел е открит 4000-годишен сфинкс или по тъкмо останките от него. Открити са лапите на статуята, която е тежала половин звук и е била висока 1 метър, а за останалото се има вяра, че е унищожено. Да открият сфинкс толкоз надалеч от Египет било огромна изненада за всички. Какво прави статуята толкоз надалеч от Египет?

Основата дава отговор на този въпрос – в нея е написано името на цар Микеринус, който е управлявал Египет към 2500 година прочие Хр. По негово време Тел Хазор бил значим стопански център – център на търговията сред Египет и Вавилон. Тоест не е доста евентуално градът да е паднал под властта на египтяните. Затова и най-вероятната догадка е, че сфинксът е подарък, само че повода за него е също толкоз незнайна.

Възниква и въпросът за какво ти е да подариш скулптура, която след това е била разрушена? Единственото, което може да се твърди сигурно е, че на 1000 километра от Великия сфинкс в Гиза е била издигната друга скулптура на сфинкс.

Неизвестна кралица на Египет

През 2015 година археолози са разкрили незнайна до момента гробница. Надписите, които разкрили сочат, че дамата заровена там е била значима персона в Египет. Надписите я назовават „ майката на царя ” и „ брачната половинка на царя ”. Учените нямат визия коя е била тази тогава известна жена, само че знаят едно – преди 4500 години тази жена е била една от най-важните персони на планетата. Властта и е била необятна. Историците я нарекли Кентакауес III (Khentakawess III). Хипотезата е, че тази жена е била щерка на кралица Кентакауес II, брачна половинка на Неферефре и майка на Мекахур. Въпреки могъществото си, през днешния ден тази жена е цялостна мистерия за всички и по неин адрес могат да се вършат единствено догатки.

Нефертити

Носят се митове за нейната хубост и господство. За нея се счита, че е управлявала цялостен Египет сама. Учените считат, че Нефертити била майка на фамозния Тутанкамон и жена на Аменхотеп. Гробницата на Нефертити към момента не е открита. Това е една от най-големите загадки на Египет. До скоро се смяташе, че тялото на Нефертити се намира някъде в гробницата на синът й. След щателна инспекция тази доктрина беше отхвърлена. Тъй като няма никаква информация за нейната гибел има доктрина, че след гибелта на Аменхотеп тя самата станала фараон, само че под друго име. Единственото, което се знае е, че след 12 година от ръководството на Аменхотеп за нея липсва всякаква информация. Някои учени отхвърлят теорията за жена фараон. Например доктор Джойс Тидсли. Той счита, че на Нефертити просто се дават по-големи заслуги поради хубостта. В същината си той твърди, че никой не знае толкоз за нея, тъй като просто не е била значима.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Още 5 неразкритите мистерии на една антична цивилизация – Египет

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР