Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане,

...
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане,
Коментари Харесай

Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка

Дразните ли се от избрани звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични звуци не толкоз мощни или остри, колкото монотонни. Сякаш влизат непосредствено в главата и не можете даже да мислите за каквото и да е, до момента в който трае дразнещият звук. Не единствено, че се изнервяте, само че ви обливат топли талази, потите се и даже може да ви заболи главата?

Спокойно, не сте сами в това отклоняване! Мизофонията е положение, прието за отклоняване през 2001 година, когато университетът в Нюкасъл потвърждава, че по време на дразнещите звуци във фронталния лоб на мозъка се следи друга от нормалната интензивност. На фокус групи са пуснати три групи звуци - неутрални като дъжд, градски звук, вряща вода, неприятни звуци като бебешки рев и дразнещи звуци като мляскане и сърбане. Освен че организмът реагира с отрицателна страст - яд и неспокойствие, той реагира и физиологично по метод покрай напрежението - потене, учестен пулс.

“Всичко е наред. Това е отклоняване, не полуда и вие не сте невротици, а просто хора с по-различна мозъчна активност в избрани условия. Мизофонията е положение, което, един път прието, може да се управлява. ”

Тим Грифитс, водещ проучването и професор по когнитивна неврология в Нюкасълския университет признава в изказване до медиите, че самичък е бил песимистичен, само че проучването е безапелационно - мизофонията е реалност.

Какво да вършим, в случай че усещаме, че спадаме към мизофониците?

Просто кажете на хората, които издават дразнещи ви звуци, че това не е просто каприз и надменност, а напълно съществено неспокойствие, което ви кара да се чувствате зле в тяхната компания.

Предупредете, че в случай че и те не могат да се управляват - на масата, когато се храните, в работно помещение или просто в непринудена конюнктура, ще вършиме забележки да спрат.

Проявете и вие приемливост на собствен ред - не всеки ден се срещат хора, които се нервират на щракане на писалка, барабанене с пръсти или почукване по масата. И то до положение да вдигнат кръвно. Навици, които успокояват едни, нервират други. А да се промени табиет не е елементарно.

Някои шумни привички, несъмнено, са прояви на неприятно образование и усет, та може да се окаже, че в прочут смисъл със забележките си вие даже превъзпитавате индивида. Ако един човек, който мляска и сърба на масата, спре поради вашата мизофония, това е единствено за положително за всички.

Намерете своя техника да се справяте с дразнещите звуци - може да ползвате тапи за уши, в случай че е удачно, да слушате музика. Но и тренирайте се да обръщате по-малко внимание, като се разсейвате с нещо, медитирате или се заобиколите с приятни звуци от природата, да вземем за пример.

Намалете общия стрес. Мизофонията се изостря, когато по начало сме изнервени и е нужно напълно малко, с цел да избухнем, без значение от повода. Помислете дали единствено шумовете ви нервират или обстановката, връзките с този човек са в основата на неприятното чувство.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР