Дръзко менте на една от знаковите творби на Стоян Венев

...
Дръзко менте на една от знаковите творби на Стоян Венев
Коментари Харесай

Дръзко менте на Стоян Венев опита да пробие на пазара

Дръзко менте на една от знаковите произведения на Стоян Венев се появи на търг в края на предходната седмица. Не загатваме името на аукционната къща, тъй като притежателите й реагираха скоростно на измамата и правилно смъкнаха картината от лотовете за наддаване. Горчилката у притежателите на оригинала обаче остава и те считат да потърсят правата си по правосъден път от продавачите на ментето и от тези, които са го нарисували. Притежателите на платното към този момент са алармирали службите за наглото посягане върху творчеството на този незабравим български създател.

Любопитно е, че картината, която бе показана за продажба на търг, е с по-малък размер от оригинала и се предлага за скромната начална цена от 2800 лв.. Оригиналът е закупен от фамилията преди повече от десетилетие и съгласно специалисти сега действителната му стойност възлиза на петцифрена сума в евро. Творбите на Стоян Венев са ценени високо освен поради безспорните си живописни качества, само че и поради това, че художникът съумява до последните си дни да се запази от непознати въздействия и да прави чисто балканско изкуство. И в случай че през днешния ден споделяме, че има българско изкуство, то е, тъй като българското изкуство има самобитни и неподражаеми художници като Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Иван Милев, Иван Пенков и Иван Вукадинов.

Българският художник и карикатурист Стоян Венев е видян първо от съгражданина си Владимир Димитров-Майстора. „ Тоя гений не трябва да се губи “, споделил гениалният занаятчия и насочил юношата към рисувалното учебно заведение в София. Така едвам на 15 години сиракът Стоянчо от село Скриняно отпътува за столицата и става първият малолетен студент в Художествената академия, която приключва при професорите Борис Митов, Стефан Иванов и Димитър Гюдженов. В началото се препитава с карикатури за разнообразни вестници и списания – „ Червен смях “, „ Звънар “, „ Ехо “, подписвайки ги с псевдонима Пролетарче. Вечер работел във вегетариански ресторант, където можел да се храни гратис. От време на време пари и пратки с храна му изпращала баба му.

След години, когато е на върха на кариерата си, художникът не не помни корените си и в никакъв случай не бяга от себе си. Запазва и неповторимото си възприятие за комизъм. „ Може да се каже, че в моите картини веселбата ражда забава “, споделя Венев. Картината „ Кавалджия и певица “, която стана обект на посягане от страна на прекомерно посредствени имитатори, е точно от този зрял интервал на Стоян Венев. В ментето няма нищо от духа на художника, а в противен случай – двете централни фигури са нарисувани прекомерно бездарно, мазките са ужасяващи, а пеещото момиче наподобява на кукла от сексшоп.

Оригиналът е нарисуван с лекотата на занаятчия, чиято житейска философия е закодирана надълбоко в недрата на нашия народ. Изкуството на Венев не е имитативно и точно това прави огромния ни живописец безподобен и единствен. Ако един ден бъде изработен музей на изкуството на Балканите, картини като тази на Венев наложително ще намерят място там.

„ Какво най-вече обичам да рисувам? Хората, хората, и пейзажи, и хората… Аз не изобретявам нищо – аз всичко взимам от народа, от националните умотворения, от приказките за народа. Аз единствено показвам, доколкото мога, в своите рисунки това, което народът споделя, което мисли и усеща. Което съм чул от народа – него рисувам. “

източник: filternews.bg

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР