Драстично беше увеличен срокът, в който органите, управляващи евросредства, разполагат

...
Драстично беше увеличен срокът, в който органите, управляващи евросредства, разполагат
Коментари Харесай

Тихомълком и набързо удължиха срокове в закона за извънредното положение


Драстично беше повишен срокът, в който органите, ръководещи евросредства, разполагат с особени пълномощия поради обстановката с ковид. При това ГЕРБ прокараха измененията през Закона за патентите и регистрацията на потребните модели. С новите текстове действително се трансформира и Законът за ограниченията и действята по време на изключително състояние, който бе признат още при започване на епидемията у нас.

Промените бяха направени по предложение на ГЕРБ във финалните текстове на преходните и заключителните разпореждания на законопроекта за патентите, написа в. „ Сега “.Мнозинството, за следващ път, прокарва значими текстове през дълги и неразбираеми законопроекти.

Промяната визира съответна наредба от изключителния закон, описваща особените пълномощия на органите, които ръководят средства от европейските структурни и капиталови фондове, по време на изключителното състояние. В текста на наредбата е записано, че тези органи могат да променят едностранно контракти за безплатна финансова помощ съгласно нуждата от ограничения при криза; да отпускат безплатна финансова помощ при опростени правила, в това число без издание на покана за набиране на предложения; да редуцират периоди при процедури за даване на безплатна помощ и други Сега ръководещите постановиха срокът на тези пълномощия да бъде удължен и по време на изключителна епидемиологична конюнктура, в каквато се намираме сега, и 9 месеца след нейната анулация.

От Българска социалистическа партия усетиха желанията на ГЕРБ и Иван Иванов от левицата настоя гласуването на въпросните параграфи да бъде отсрочено за идващия ден, с цел да може вицепремиерът Томислав Дончев за изясни защо става въпрос. Тъй като текстовете засягат ръководството на средства от еврофондове. Иванов предизвести, че измененията целят да прикрият обири и злоупотреби. Ще се лепне леке върху този парламент като машина на времето и като машина за прикриване злоупотреби, сподели още социалистът. Мнозинството обаче отхвърли предлагането му.

ГЕРБ продължиха да объркват депутатите, променяйки номерация на параграфи и ремонти в последния миг. Дори водещият на съвещанието Валери Симеонов призна, че не съумява да следи какво тъкмо се гласоподава. Който е схванал защо става въпрос, да гласоподава, прикани иронично той. В последна сметка измененията в изключителния закон бяха признати.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР