Драстична разлика има в цените на един и същи кашкавал,

...
Драстична разлика има в цените на един и същи кашкавал,
Коментари Харесай

Абсурд! Колко струва един и същ кашкавал у нас и в Европа

Драстична разлика има в цените на един и същи кашкавал, създаден в България и продаван в една и съща комерсиална верига у нас и Германия. За това сигнализира в обществените мрежи засегнат консуматор и за доказателство приложи фотоси, оповестява " Марица ". В Германия килограмът се предлага за 6,65 евро, като опаковка от 750 г коства 4,99 евро. За съпоставяне - цената на същия артикул в България е надлежно 21,99 лева./кг и 16,49 лева за 750 година Човекът моли да се самосезира комисията, която сега ревизира комерсиалните вериги за далавера в цените.

За фрапантната разлика в цената на кашкавала в България, какво съдържа той и какво се укрива от потребителите пък разказва в профила си във Facebook Милкана Йорданова - шеф на мандра в родопското село Смилян и ръководител на Сдружение „ Планинско мляко “. Необходимо е незабавно да се изследва дали предлаганият кашкавал се етикетира вярно и дали на опаковките са упоменати всички съставки.
-->
„ Ако се внесе по-голяма изясненост за производството на два разнообразни продукта, които носят едно и също име - " кашкавал ", ще стане ясно за какво цените на този артикул са с такива  огромни разлики  във всички магазини и за доста хора  буди неразбиране, изяснява Милкана Йорданова в поста и прецизира. - Традиционният български артикул " кашкавал " се създава от сурово мляко - краве, овче или биволско. След неговото подсирване и отцеждане от суроватката се пропарва и омесва в топъл солен разтвор. Оформят се разнообразни пити по желание - дребни или огромни. След 4 или 5 дни се опакова и се оставя да зрее 45-60 дни. След този интервал е подготвен за пласиране.

Другият тип кашкавал, който погрешно носи това име, се създава в страната по нова технология от към 10 години. Прави се от млечен полуфабрикат - наречен  " калиата ", импортиран от Полша, Белгия, Дания и други страни в замразено положение. След размразяването и нарязването му той се топи в специфични топилки за така наречен изсъхнало парене. Прибавя се масло или в множеството случаи палмова лой, специфични емулгаторни соли, вода и всичко това се топи на висока температура, както се прави топено сирене. След това готовата маса се разлива в разнообразни форми, като изстинат и се втвърдят, се опаковат, няма развой на зреене и незабавно могат да се продават.

В софтуерно отношение има основна разлика и по тази причина следва да се изиска от съответните органи този тип артикул да има друго име от кашкавала. В ценово отношение внасяната " калиата " е с двойно по-ниска цена от суровото мляко. Това е главната причина да са толкоз разнообразни цените на този артикул. Ако се разграничат двата продукта, потребителите ще имат своя осведомен избор. И двата продукта при съблюдаване на технологиите им  могат да са с положително качество и усет, само че би трябвало да носят разнообразни имена. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР