Драстичен ръст на болните от морбили в Кюстендилско, отчитат от

...
Драстичен ръст на болните от морбили в Кюстендилско, отчитат от
Коментари Харесай

Бум на морбили в Кюстендилско, 20 вече са болните

Драстичен растеж на болните от морбили в Кюстендилско, регистрират от Регионалната здравна ревизия. От началото на годината до този миг са регистрирани общо 20 случая, като максимален е броят им в Дупница – 20. В Бобов дол заболелите са 8, а в Кюстендил 2-ма.

Първият случай на морбили беше открит при 21-годишна жена, която е родом от Дупница, само че е омъжена в Благоевградско. Малко по-късно със същото заболяване постъпи за лекуване и 6-месечното бебе на дамата. По време на лекуването им се е заразил и един човек от личния състав на Инфекциозното поделение на Дупнишката болница.

Случаите на морбили на територията на страната са към 500, написа "Монитор ".

„ Всяка година страната отделя 40 милиона лв. за осъществяване на имунизационния календар, който е еднакъв с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-хубавите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година 7 % от тях не са получили първата имунизация против морбили, която се слага на 13-месечна възраст, а 13 % не са се явили за втората. Най-голям брой неимунизирани деца има в две групи - в ромската общественост и измежду родителите с антиваксърски настроения “, уточни основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Данните демонстрират, че най-голяма е групата на засегнатите от морбили в ранна детска възраст, разясняват здравните специалисти.

Само през миналата седмица позитивен резултат на морбили е регистриран при 10 индивида в Кюстендил.

Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР