Драматично заседание на Националния съвет на БСП за утвърждаване на

...
Драматично заседание на Националния съвет на БСП за утвърждаване на
Коментари Харесай

Скандал в БСП с кандидатите за кметове - Нинова подмени номинациите на местните организации

Драматично съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия за одобряване на претендентите за кметове и общински съветници докара до ново разединение и напуснали членове на партията по-малко от два месеца преди локалните избори, заяви " Труд news " като се базира на информация от общински и регионални ръководители на Българска социалистическа партия.
 
За доста градове решенията на локалните структури за кметски кандидатури непосредствено са били зачеркнати на среднощно съвещание на " Позитано " 20 и вместо тях от Изпълнителното бюро са сервирали на членовете на Националния съвет нови описи с съвсем незнайни за социалистите имена или такива, които не са били даже гласувани от структурите на партията по места.
 
 Корнелия Нинова Корнелия Нинова Източник: Българска социалистическа партия
На някои конференции депутати от Българска социалистическа партия съзнателно са проваляли кворум на събранията, с цел да се стигне до " служебни номинации " от страна на управлението на Българска социалистическа партия. На част от конференциите кворум се е реализирал, само че все пак до Изпълнителното бюро са дошли документи, че подобен няма.
 
" За страдание след днешните решения на Народно събрание на Българска социалистическа партия, аз нямам повече място в Българска социалистическа партия и приключвам 17-годишното си участие. Отдавна не вярвям, че Корнелия Нинова и това управление в миналото ще изведат Българска социалистическа партия на челни позиции, само че очевидно това не е и тяхната цел ", написа във фейсбук след скандалния пленум на " Позитано " 20 някогашният юношески водач на Българска социалистическа партия Вероника Делибалтова.
 

 
Тя разказва в детайли гласуването на номинациите за Сливен, където вместо наложеният от общинската организация за кандидат-кмет Минчо Афузов, аленият пленум е одобрил спуснатия от Изпълнителното бюро Кольо Милев, който ще е и лидер на листата. Освен това, в Сливенско са разпоредени от " Позитано " 20 и цялостен цикъл доклад и избори за промяна на досегашното партийно управление.
 
Като под индиго се разиграла и обстановката за кандидат-кмет на Шумен, където вместо Венцислав Венков, претендент на Българска социалистическа партия ще е Христо Христов. Венков е бил номиниран в събота със 72 гласа " за " от общо 74 делегати на свиканата конференция, а другата кандидатура - тази на проф. Христо Христов, който е някогашен регионален шеф по време на служебното държавно управление, не е била даже подлагана на гласоподаване. Листата за общински съветници в Шумен е тотално сменена и няма нищо общо с гласуваната от локалните социалисти, а в общината също са планувани цялостен цикъл доклад и избори.
 
Христо Христов е договарян сред Българска социалистическа партия и Политическа партия за общ претендент за вота през есента, само че локалната конструкция на Демократична България изрично се противопоставила на сходна концепция и въпросът бил отправен до водачите на Демократична България в София. В резултат на това от Политическа партия се отказали да работят един до друг с " Позитано " 20 за кандидатурата на Христов. Ръководството настояваше да имаме обединения с " Продължаваме промяната ", обясниха червени.
 
Проблеми с кандидатурите и големи разлики в номинираните за съветници и утвърдените листи има в десетки други градове, признаха членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия, които били сюрпризирани от обрата в решението на хората на Корнелия Нинова.
 
Подобно е ситуацията и в Смолян, където вместо номинираният от локалните социалисти Стефан Сабрутев, от " Позитано " са спуснали за кандидат-кмет Иван Френкев, който беше назначен от Корнелия Нинова в Комисията за отбрана на потребителите, само че след това беше освободен от поста от служебното държавно управление на Гълъб Донев.
 
На пленума в неделя от " Позитано " 20 бяха утвърдени общо 138 претенденти за кметове и листи за общински съветници, а втората порция претенденти ще се гласоподава идната неделя. Кандидатът за кмет на Варна, който Българска социалистическа партия ще издигне, няма да е партиен човек, само че кой ще е, редовите партийни членове още не знаят. Надявали се на съвещание в събота да научат защитаваната в дълбока загадка номинация, само че общинският и регионален водач Борислав Гуцанов по този начин и не я разкрил. Така пленумът на Българска социалистическа партия на 16 септември евентуално ще назначи длъжностен претендент за кмет.
 
 БСП-Варна БСП-Варна
 
Няма късмет номинираната от " Левицата " Мария Тодорова да получи поддръжка от Българска социалистическа партия в борбата за кметския пост. Идеята беше социалистите във Варна да повторят обединяването в София зад общата кандидатура на Ваня Григорова, която ще получи поддръжката и на " Левицата ". Тодорова бе лице на БСП-Варна и представител на групата й общински съветници, само че на 1 март 2021 година, когато още веднъж предстоеше предизборна акция, русата дама и нейни съпартийци хвърлиха партийните си книжки, недоволни от управленческата, кадрова и изборна политика на управлението, което укориха в авторитаризъм.
 
В писмо до медиите те оповестиха, че изборът на Областен съвет на Българска социалистическа партия през октомври 2020 година, когато за ръководител бе определен Борислав Гуцанов, е бил извършен в несъгласие с устава, без кворум и без извършени предхождащи конференции за лъчение на делегати. Абсурд е в този момент Тодорова да получи поддръжка от Българска социалистическа партия, считат и поддръжници на Гуцанов, и хора от вътрешната съпротива. Според тях партията не трябва и не може да застава зад хора, които са я напуснали с самоувереност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР