Драконовски мерки, включително глоби и лишаване от свобода, ще се

...
Драконовски мерки, включително глоби и лишаване от свобода, ще се
Коментари Харесай

Глоби и затвор за жени, които нарушават изискването за носене на хиджаб, в Иран

Драконовски ограничения, в това число санкции и отнемане от независимост, ще се ползват в Иран срещу дами, които нарушават строгото условие за носене на хиджаб. Членовете на Народното събрание гласоподаваха въвеждане на противоречив закон, който ще работи пробно за интервал от три години. Реформата в последния си вид служи за налагането на строги санкции при неспазването на иранските условия за облеклото.

 

В крайни случаи нарушителите могат да получат до 15 години затвор и санкции на стойност над 5000 евро, а дамите с задграничен генезис могат да бъдат изгонени от страната.

 

Известните персони ще бъдат наказвани изключително строго за нарушавания, като законопроектът планува възбрана за професионална активност до 15 години, а правосъдната власт може да конфискува и 1/10 от имуществото им.

 

По време на неотдавнашната вълна от митинги през есента предходната година, провокирана от гибелта на Махса Амини, иранска кюрдка, задържана от иранската нравствена полиция за това, че не е носела вярно забрадката си, доста кино дейци демонстрираха своята взаимност с женското придвижване.

Преди месец държавното управление внесе законопроекта и благодарение на политическа маневра комисия утвърди наказателната промяна без гласоподаване в пленарната зала на Народното събрание. Като последна стъпка промяната в този момент ще бъде показана в Съвета на пазителите - надзорен орган, формиран от консервативни духовници и адвокати.

 

Наказателната промяна е отговорът на иранското религиозно и политическо управление на управляваните от дами митинги против Ислямската република през есента на 2022 година Макар животът в страната да се върна към нормалния си ход, доста дами в огромните градове не престават да се опълчват на условието за носене на кърпа, в символ на безмълвен митинг.

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР