Драгостин фолк национал закръгли 25 години от своето създаване. През

Драгостин фолк национал закръгли 25 години от своето създаване. През ...

Драгостин фолк с юбилеен концерт.


"Драгостин фолк национал" закръгли 25 години от своето създаване. През есента на 1994 г. в Будапеща е "прощъпалникът" на формацията, следват концерти из цяла Европа. През 1998 г. с премиерата на кантатата "Дунавска музика" от Стефан Драгостинов се открива поредната сесия на ООН във Виена. През май 2009-а осъществяват триумфално турне в Русия. През октомври 2011 г., на конкурса на БиБиСи "Нека народите пеят", им е присъдена престижната втора награда. През 2016 и 2018 г. формацията е отново в Русия, на сцената на знаменитата зала "Чайковски" по покана на маестро Валерий Гергиев, директор на Московския Пасхален фестивал.

"Драгостин фолк национал" е с впечатляващо интензивна звукозаписна дейност: има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект "Звукови икони на България". Целта е да бъдат събрани песни от различни региони, пресъздадени чрез авторския поглед на проф. Драгостинов, и да се съхранят чрез звукозаписа. Всеки диск съдържа уникална приказка за българския фолклор, а обложките са украсени с картини на първомайстори в изобразителното изкуство - Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров - Майстора, Мърквичка, Иван Милев... Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите.

Във формацията участват инструменталисти-виртуози и певици със "златни гласове" - с професионална подготовка, но и съхранили самородността на таланта си, вече четири поредни поколения, наследили с благодарност фолклорните ценности на своите баби. Но добавящи и доза "еретичност" към традиционната почтителност. Едновременно с това - осъществяват полетите на авторската фантазия. В момента в състава се влива пето поколение млади изпълнителки, възпитанички на НМУ "Любомир Пипков" и Нов български университет. Оригиналният репертоар, който проф. Драгостинов създава за тях, обединява индивидуалностите им в колоритен, стилен и изпълнителски букет. 

Този дълголетен творчески полет получава и неведнъж своето международно признание. Още през 2007 г. Международният комитет World Music в Корея удостоява проф. Драгостинов с академичното звание World Master (Световен майстор) сред номинирани от цял свят творци. Призът се дава за цялостния му принос за изследването и развитието на националната музикална традиция, за нейното съхраняване и продължаване в съвременния свят без граници, за приобщаване на българската културна идентичност към световната съкровищница на духовни ценности.

Наскоро в рекордите на Гинес за най-нисък глас на планетата официално е призната родопчанката Марияна Павлова, дългогодишна солистка в "Драгостин фолк национал". Тя ще пее редом до слънчевите "момичета-драгостинки" на юбилейния концерт днес, 22 октомври, от 19 ч. в залата на НМУ "Любомир Пипков".

Източник: duma.bg