Драг кралица във Филипините беше арестувана, след като техният рецитал

...
Драг кралица във Филипините беше арестувана, след като техният рецитал
Коментари Харесай

Филипинската драг артистка Пура Лука Вега арестувана за „оскърбяване на религията“

Драг кралица във Филипините беше задържана, откакто техният рецитал на Господната молитва, облечен в облекло, наподобяващо Исус Христос, провокира отвращение в най-вече католическата страна.

Амадеус Фернандо Паженте, който извършва ролята на Пура Лука Вега, беше задържан в сряда по отношение на осъществяването им през юни по време на прайда в Манила на Ama Namin, пънк рок версия на Господната молитва.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Законът срещу ЛГБТК в Уганда провокира вълна от нарушавания на правата, споделят деятели Националистически, популистки, крайнодесни партии гледат на възходяща поддръжка в цяла Европа Как Грузия новите закони за сурогатното майчинство могат да обиден чужденците Джордан Хендерсън пази преместването си в Саудитска Арабия след рецензии за правата на LGBTQ лица завършек на списъка

По-късно видеото стана вирусно и беше наказано от редица видни религиозни фигури, както и законодатели. Конференцията на католическите епископи на Филипините назова представлението „ богохулно “ и неуважително към църквата.

Движението " Филипините за Исус " и някои други християнски групи в това време подадоха наказателна тъжба и изпълнителят беше разгласен за " личност нон грата " в 17 елементи на страната, в това число Манила и южния град Себу.

33-годишният Вега беше упрекнат в нарушение на закон, който не разрешава „ неприлични или аморални пиеси, подиуми, дейности или представления “, които „ наскърбяват всяка раса или вяра “. Обвиненията включват затвор до 12 години, както и евентуални санкции.

„ Изпълнението на Вега може да обиди някои, само че това е предпазено изложение според интернационалните закони за правата на индивида “, сподели в изказване Райън Торесън, експерт в програмата за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните на Human Rights Watch. „ Свободата на изложение включва артистично изложение, което наскърбява, сатиризира или оспорва религиозните вярвания. “

На фона на недоволството от видеото през юли, Vega се опазиха в X, по-рано прочут като Twitter, като споделиха, че осъществяването е техният метод да възхвалят Бог.

„ Разбирам, че хората назовават ​​представянето ми богохулно, обидно или почтено за жалост “, написа Вега. „ Въпреки това, те не би трябвало да ми споделят по какъв начин упражнявам вярата си или по какъв начин върша своето мил. Това осъществяване не беше за вас като начало. Това е моето прекарване и мое изражение, че са ми били отказани правата. “

Говорейки с новинарската организация AFP след задържането им, Вега сподели, че те „ не са създали нищо неприятно “ и че карцерът им акцентира „ степента на хомофобия “ във Филипините.

Торесън сподели, че обвиняванията би трябвало да бъдат свалени и Вега освободен.

След ареста на Вега, хаштагът #FreePuraLukaVega стана най-популярната тематика на X във Филипините.

Близо 80 % от популацията на Филипините са католици и страната остава надълбоко консервативна със неразрешени разводи, аборти и еднополови бракове.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР